Prostreno.cz

Oblečení bez skvrn od deodorantu zajistí jedlá soda

Sotva si oblečete nový topík nebo tílko, a už ho máte „označkovaný“ potem a antiperspirantem. Jak se skvrn v podpaží zbavit? Místo drahých chemických prostředků povolejte jedlou sodu i bílý ocet. Ušetříte a z výsledků budete mít radost!

I když letošní léto není tak horké jako to loňské, které po většinu času doprovázely tropické teploty, skvrnám od potu a deodorantů se stoprocentně vyhnout nedá. U deodoračních skvrn tvořených antiperspiračními částicemi, které obsahují soli a další složky určené k prevenci pocení, platí, že se těžko odstraňují, stejně jako samotné „koláče“ potu zbarvující se do žlutých odstínů. Co s tím? Tyhle triky skutečně fungují!

Peroxid vodíku

Peroxid vodíku je k dostání v každé drogerii a lékárně. Jedná se o čirou kapalinu se silnými oxidačními, dezinfekčnímu a bělicími účinky. 100 mililitrů přitom lze koupit už okolo 70 korun! Namočte skvrnu na bílém oblečení do roztoku peroxidu vodíku a vody (v poměru 1 : 1) a nechte chvíli působit. (Stačí dvě tři minuty.) Poté prádlo vyperte jako obvykle.

Pasta z jedlé sody

Jedlá soda je domácí stálicí s neuvěřitelně variabilním záběrem použití.  Smíchejte ji s vodou (v poměru 3 : 1), vzniklou pastu naneste na skvrnu a tu vydrhněte starým zubním kartáčkem. Pro co nejlepší výsledek prádlo vyperte. Nebo 2 hrnky jedlé sody přimíchejte do 5 litrů vody a dobře rozmíchejte. Do směsi namočte prádlo a nechte působit několik hodin. Pak oblečení hoďte do pračky a opět klasicky vyperte.

Bílý ocet s citronem

Ano, i bílý ocet bělí – a taky změkčuje. Postup není, jako v předchozích případech, nikterak složitý. Zkombinujte 2 polévkové lžíce octa s jedním šálkem vody a nechte v něm oblečení odpočívat. Pak jej vyperte.

Nezdá-li se vám výsledek, použijte ještě citronovou šťávu se stejným dílem vody a lžičkou soli. (Sůl zde zastává funkci abrazivního čisticího prostředku, který sice nebělí, ale dá se použít na všechny barvy.) Aplikujte na skvrnu, nechte působit, vydrhněte kartáčkem a znovu vyperte. Citron oblečení revitalizuje, nicméně není vhodný na všechno. Při práci s touto kyselinou si dejte pozor, zejména při ošetřování jemných a barevných tkanin, neboť je kyselé roztoky mohou poškodit.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat