Prostreno.cz

Zasedací pořádek v myčce

Kvalitní myčka nádobí je neocenitelný pomocník. Ušetří vám čas, námahu, a dokonce i peníze. Aby mytí nádobí v myčce proběhlo opravdu důkladně a úsporně, je ale potřeba dodržet pár pravidel. Vše do myčky správně naskládat a vynechat to, co do ní v žádném případě nepatří. Poradíme, jak na to.

Co do myčky rozhodně nepatří

Většina moderních materiálů je již uzpůsobena k použití v myčce. Přesto je ale pár věcí, které byste do myčky dávat neměli. Jedná se o věci běžné a každodenní potřeby, které by mohla myčka nenávratně poškodit.

Dekorativní sklo

U některých skleniček, které běžně používáte, se mohou objevit matné pruhy či šmouhy, které zpravidla vznikají kvůli příliš vysoké teplotě při mytí a oplachu, ale může je způsobit i nekvalitní přípravek. Prevencí je tedy volit speciální program na mytí skla.

Teflonové nádobí

Pokud výrobce výslovně nepovoluje mytí v myčce, vyhněte se mu. Sice to po prvním umytí nemusí být vidět, ale postupně se teflon poškozuje, začnou se v něm připalovat připravované pokrmy a ve finále se začne odlupovat.

Nože

Jedná se samozřejmě o ostré kuchyňské nože, které se v myčce otupují, takže do ní rozhodně nepatří. U některých může dojít až k takovému poškození, že už se nedají ani nabrousit. Navíc – pokud mají lepenou nebo dřevěnou rukojeť, riskovali byste, že může prasknout nebo se může od kovové části oddělit. Do myčky proto nedávejte ani škrabky nebo ostrá struhadla, tupí se také.

Dřevo

Jak již bylo uvedeno u nožů s dřevěnou rukojetí, prkénka a dřevěné kuchyňské náčiní do myčky nepatří. Dřevo může popraskat kvůli namočení i vysoké teplotě. Možná to nebude po první lázni vidět, ale postupně k poškození jistě dojde. A ani chemie v myčce dřevu zrovna nesvědčí.

Plasty

Plasty jsou obecně citlivé na teplo. Ovšem někteří výrobci takové nádoby, které je možné použít do myčky, vyrábějí. Vždy je dobré dodržovat symboly vhodnosti či nevhodnosti mytí v myčce. Obecně je lepší umístit plastové výrobky do horního koše. Topné těleso myčky je totiž dole, a proto je tam i vyšší teplota.

Co kam umístit

Výborné jsou myčky, které jsou vybavené příborovou zásuvkou a dvěma koši na nádobí. Do příborové zásuvky se vejdou příbory, naběračky, metly, servírovací příbory a podobné nádobí. Do horního koše vyskládejte sklenice, hrnky, misky, talířky na pečivo a podšálky. Do dolního koše patří talíře, servírovací mísy a hrnce. Pamatujte, že všechny znečištěné plochy nádobí by měly směřovat směrem do myčky a směrem dolů. Nádoby nevkládejte do sebe ani přes sebe. Nádoby s dutinami (například hrnečky a plastové předměty) nakloňte, aby se důkladně opláchly vodou a následně i vysušily. Předměty, které by mohly propadnout košem myčky, umístěte do příborové zásuvky.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat