Prostreno.cz

Čím vším lze otevřít láhev vína

Dobré víno se stává nezbytnou součástí téměř každé oslavy a dárkem pro nejbližší přátele. Krabicové oproti tomu lahvovému přitom má nesmírnou výhodu. Snadněji se otevírá. To, že máte připravené skleničky, ale chybí vám otvírák, je totiž běžným problémem. Nebo ne? Využijte třeba zeď!

Vývrtky a otvíráky se snadno ztrácejí. Hlavně v momentě, kdy je nejvíc potřebujete, nejsou k nalezení. Návštěva čeká, vy znervózníte. Jak zbavíte víno korku, když nemáte čím? Rozhlédněte se okolo, tyhle běžné pomůcky a triky vám uleví od napětí i špuntů!

Šroub a kladivo

Vezměte delší šroub, navrtejte ho do korkové zátky a následně jej rozdvojeným koncem kladiva vytáhněte i se špuntem. Do korku se však dá zabodnout i nůž. A je-li někdo z vás kutil, spolehnout se může i na šroubovací očko do přívěsků.

Vařečka

Možností je zatlačit korek dovnitř do lahve, a to s pomocí oblejšího konce vařečky. Odstraňte jakýkoli fóliový potah, pro jistotu zakryjte hrdlo lahve papírovou utěrkou a aplikujte tlak na horní část korku.

Zeď

Láhev vína zakryjte ručníkem a tím ji odpružte. Spodním dnem několikrát udeřte proti cihlové zdi. Opakujte, dokud korek nezačne z lahve vylézat. Pak jej jednoduše vyndejte rukou. (V případě, že nemáte ručník, použijte plochou botu s čalouněním uvnitř. Nebo knihu.)

Bota

Posaďte se a vložte láhev mezi stehna – hrdlem dolů. Držte ji pevně na svém místě a víno „propleskněte“ botou. Po každém pokusu zkontrolujte, jak si stojíte. Zátka se po pár pokusech mileráda vzdá.

Pumpička

Požádejte druhého, aby víno přidržel a do špuntu zapíchněte špičatý konec pumpičky. Párkrát stlačte píst a nechte špunt opustit své stanoviště.

Klíč

Vývrtku vlastně už vůbec nepotřebujete. Nikdy. Pod úhlem 45° zabodněte do korku klíč a hýbejte s ním sem a tam, dokud většina nebude venku. Preferujte krouživé pohyby.

Meč nebo šavle

Sekty a šampaňské se dají otevřít useknutím hrdla. Pro tuto techniku se používá termín sabráž. Chcete to trochu cviku, nicméně určitě tomuto postupu přijdete na chuť (dělá parádu na večírcích). Před sabráží se sekt vychladí na 3–5 °C, odstraní se drátěný košíček a asi 3 cm široký pruh staniolu v místě švu. Sek šavlí je veden po láhvi právě v místě švu směrem k hrdlu. Jdete do toho?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat