Prostreno.cz

Ocet je tekutým zlatem každé domácnosti

Do vaření, na úklid, čištění i první pomoc. To vše, a mnohem víc, nabízí tekutina jménem ocet. Na co všechno ho lze využít a proč by neměl chybět v žádné domácnosti?

Úklid

Roztok vody s octem je skvělým čistidlem, které vás v mžiku zbaví mastnoty a zápachu. Dokonale vyleští sklo a nerezové spotřebiče, zneutralizuje pachy staršího nábytku nebo vyčistí útroby vaší pračky od usazenin ze špinavého prádla a vodního kamene.

Dezinfekce

Ocet je nejen účinným čistidlem, ale také dezinfekčním prostředkem. Používejte jej při mytí podlah nebo koupelny a kuchyňského obložení. Čas od času nalijte alespoň dva decilitry do odpadů, abyste ho zbavili usazenin, zápachu a bakterií.

Odstraňovač samolepek

Už jste někdy slyšeli, že na odstranění starých samolepek z nábytku nebo skla, je skvělá majonéza? A je to právě kvůli obsahu octa, který rozpustí zbytky lepidla a pomůže vám snáze seškrábat všechny zbytky samolepek.

Ocet do praní

Že vám ocet pomůže vyčistit pračku, to jsme si už řekli. Ale že funguje i jako perfektní aviváž prádla, tu ještě nepadlo. Ocet ho bezvadně změkčí, aniž byste se museli bát nežádoucího odéru. Ideální volba pro majitele sušiček, do kterých prádlo prané v aviváži nesmí přijít.

Past na škůdce

Mravenci, vosy, mouchy a vinné mušky nalákáte do pasti, když jim na jejím dně nabídnete trochu jablečného octa. Stačí jednoduše počkat, až se veškerá havěť lapí do pasti, kterou pak jednoduše vylijete.

Čistič na kovy

Lesk stříbrným předmětům navrátí pár hodin v roztoku octa a jedlé sody. Stejnou službu prokáže i zrezivělým předmětům či zašlým kovům.

Na hubnutí

Abychom se nebavili jen o využití v domácnosti, musíme upozornit také na nesporné účinky octa při redukčních dietách. Zejména jablečný ocet, který je sám o sobě nízkokalorický, zahání chuť k jídlu, podporuje trávení a spaluje tuky.

První pomoc při poštípání

Včely, vosy, komáři, ale třeba také popáleniny od kopřiv. To všechno dokáže zanechat na naší kůži nepříjemně svědivou či palčivou stopu. Ale stačí jen potřít postižené místo octem a rázem je po všem.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat