Prostreno.cz

Vybublejte plíseň z nehtů s pomocí peroxidu

Svědění, nevzhledné barevné skvrny nebo vroubkování. Tohle se s nehty nemá dít! Ve většině případů se jedná o plíseň, které je nutné se zbavit – a to co nejdřív. Jak a čím?

Žluté či bílé zbarvení se většinou objevuje na nehtech u nohou, nicméně není ničím výjimečným ani u horních končetin. Pokud se plíseň v počátečních stadiích neléčí, může růst a pokrýt celý nehet a nehtové lůžko. Takto postižený drápek je náchylný k prasknutí a citlivosti. V případě, že je to i váš případ, naštěstí hned nemusíte utíkat do lékárny, vystačíte si s domácími zásobami.

Multifunkční prostředek

Plíseň nenávidí česnekové silice a hlavně peroxid, který se používá k dezinfekci drobných škrábanců a řezů. V rámci léčby plísní na nehtech vykazuje antifungální vlastnosti, tedy hubí houby, působí i jako antiseptikum, dezinfekce, okysličovadlo a zároveň bělicí prostředek.

Při pravidelném používání léčba peroxidem zahojí nehty během několika týdnů, v závislosti na závažnosti infekce. Doporučuje se však s aplikací nějakou pokračovat i po vyléčení. To proto, aby se zabránilo růstu budoucím houbovým infekcím. A jak je to s postupem?

Stačí 10 až 30 minut denně

Namočte si končetiny do roztoku peroxidu vodíku (3%, ne silnější, jinak hrozí poškození pokožky) a destilované vody (poměr 1 : 1). Takto namáčejte 30 minut. Následně si (důkladně) nehty vysušte suchým ubrouskem. Tento postup přitom opakujte každý den, dokud problém nezmizí. Proč tak často? Zbavit se houby není snadné, vyžaduje to hodně trpělivosti a úsilí. Pokud nemáte čas každý den 30 minut řešit lázeň v lavoru, dají se věci trochu uspíšit.

Připravte si ozdravnou koupel složenou z ½ šálku jedlé sody, 1 šálku peroxidu vodíku, ¼ šálku bílého octa, 4 šálků teplé vody a ½ šálku epsomské soli. Vše smíchejte dohromady a nehty ponořte na pouhých 10 minut. (Jedlá soda plísním nedá šanci, zároveň pomůže vyrovnat hladinu pH pokožky.) A co dalšího můžete udělat pro léčbu a prevenci?

Vlhkost jako největší zlo

Umyjte a vydezinfikujte všechny boty, ponožky i nůžky na nehty. Své drápky udržujte krátké a čisté. Používáte-li rukavice (ať už zimní nebo ty chránící před nákazou COVID-19), pravidelně do nich stříkejte protiplísňové spreje. Obuv a ponožky vždy řádně osušte. Vlhkost je vaším nejhorším nepřítelem, protože si v ní houby vyloženě libují.

Zdroj: www.healthline.com, www.beautytips.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat