Prostreno.cz

Netravte úklidem celý víkend. Naučte se to dělat efektivně

Víkendy by měly být dny, kdy se rodina sejde pohromadě a všichni společně něco podniknou. Ovšem spousta z nás je věnuje uklízení a cídění bytu. Přitom uklidit se dá i za poměrně krátkou dobu – a stejně efektivně.

Základem je plán

Spoustu času člověk ztratí, když přemýšlí, co a v jakém pořadí je v bytě potřeba udělat. Přitom mnohem lepší by bylo si v klidu sednout, vzít si tužku a papír a jednotlivé činnosti si napsat. Nejlépe v pořadí, v němž je třeba je udělat. Pokud například čekáte návštěvu, rychle si rozvrhněte, kterým částem bytu a uklízecím činnostem se musíte věnovat (nemá cenu začít cídit dětský pokoj, když se tam hosté ani nepodívají – zaměřte se na obývák a koupelnu).

Mimochodem, vždycky se vyplatí začít gruntovat v místnosti, kde uklízíte opravdu neradi. Pak už vám půjde práce od ruky jako nic.

Otevřená okna

Pro to, aby váš byt svěže voněl (respektive v něm nebyly cítit žádné pachy), nepotřebujete chemické osvěžovače vzduchu. Pokud nebydlíte přímo nad rušnou křižovatkou, případně vedle čerstvě pohnojeného pole, využijte větrání. Otevírejte okna, co nejčastěji to jde.
Když mají přijít hosté, můžete samozřejmě sáhnout po osvěžovači, vonných svíčkách či tyčinkách (nebo můžete péct koláč – i ten byt krásně provoní – ale na ten obvykle nemá člověk dost času).

Prádlo v týdnu

Ve spoustě rodin se nechává praní až na sobotu či neděli. Obvykle žena se tak na celé dopoledne „pohřbí“ v koupelně – třídí prádlo, láduje ho do pračky, vyndává, rovná, věší, sundává, skládá, žehlí… A to několikrát po sobě. O nějaké rodinné aktivitě nemůže být řeč. Proč neprat prádlo průběžně během týdne? Namísto šesti praček v sobotu můžete vyprat jednu každý večer. Jde to, stačí si zvyknout.

Nechte to na prostředcích

Čisticí prostředky – ať už používáte ty chemické nebo třeba „jen“ ocet a sodu, jež jsou přírodní a tím pádem šetrné k prostředí – nám mají práci usnadnit, tak toho využijte! Není nutné ztrácet čas drhnutím, prostě na čištěnou plochu prostředek naneste nebo nastříkejte a nechte 10 až 15 minut působit. Mezitím můžete udělat spoustu dalších věcí. Pak už jen čisticí prostředek i se špínou spláchnete a je to.

Úklid ihned

Kolikrát už vás napadlo, že by bylo všechno jednodušší a vy byste nemuseli trávit tolik času úklidem, kdybyste všechny věci rovnou ukládali na místo, všechny skvrny vycídili hned, jak se objeví, a nenechávali vše až na víkend. Zkuste si dát předsevzetí, že budete výše popsaný postup opravdu dodržovat – odměnou vám bude mnohem méně práce o víkendu.

Vysát až na samém konci

I když uklízíte dům nebo byt po jednotlivých místnostech, nepřetahujte vysavač z jedné do druhé, ale nechejte si luxování až na samý konec, kdy najednou vysajete celý byt. Ušetříte tím dost času.

Trocha hudby

Uklízení sice není žádná extra zábava, ale když si k němu pustíte nějakou svoji oblíbenou, nejlépe rytmickou a rychlejší muziku, budete mít lepší náladu a práce vám půjde rychleji od ruky.

Uklízí celá rodina

Čím více lidí bude uklízet, tím rychleji s touto nepříliš povznášející činností skončíte. Pěkně práci rozdělte všem členům rodiny. A pak se odměňte třeba společnou večeří venku nebo jinou aktivitou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat