Prostreno.cz

K čemu všemu doma využijete peroxid vodíku

Také vám peroxidem rodiče v dětství čistili odřeniny, proto k němu nemáte právě příznivý vztah? Vytěsněte takové „štiplavé“ vzpomínky z hlavy a dejte mu druhou šanci. Vždyť razantně zatočí se skvrnami, plísní, vodním kamenem i bakteriemi! A co dokáže s květinami?

Peroxid vodíku, jemuž se zastarale říká kysličník, je čirá kapalina o něco viskóznější než voda. Vykazuje silné oxidační, ale i redukční vlastnosti, přičemž se nejčastěji využívá jako dezinfekce nebo bělidlo při odbarvování vlasů. Má však i jiná „poslání“, neboť bývá také součástí pohonného média torpéd, tedy zbraní určených k ničení lodí a ponorek. K čemu by se kysličník mohl hodit konkrétně vám, a to i když nejste vojenský námořník a hřívu si nijak nezesvětlujete?

Sterilní kuchyňské náčiní

Prkénko na krájení, různé sběračky i váleček na maso. To jsou podle odborníků předměty, které v domácnosti patří k těm nejvíce kontaminovaným. Vlivem běžného opotřebení se na nich tvoří rýhy, jež jsou domovem pro miliony a miliony škodlivých mikrobů. Ptáte se, zda pomůže, když je důkladně opláchnete vodou? Bohužel ne, pro maximální čistotu a tím i ochranu svého zdraví kuchyňské vybavení pravidelně ošetřujte raději peroxidem, který ho udrží bez nebezpečných bakterií.

Koberce beze skvrnky

I když se člověk snaží sebevíc, nějaký ten flíček se na koberci vždycky objeví. Postupem času také blednou jeho barvy, což jen potvrzuje skutečnost, že tato podlahová textilie spadá do kategorie spotřebního zboží, takže se o výměnu dřív či později „přihlásí“. Ovšem pořád to ještě neznamená, že se pro zachování kondice koberce nedá nic udělat. I s těmi nejodolnějšími skvrnami si poradí peroxid, který se ve stejném poměru promíchá s vlažnou vodou. Mimochodem, tento pomocník vyřeší i váš problém s vodním kamenem a plísněmi, přičemž vyčistí dětské hračky, toaletní mísu, lednici, koupelnové dlaždice a zrcadla.

Květiny, na které je radost pohledět

Peroxid vodíku jako hnojící vzpruha pro unavené a špatně prosperující pokojové i balkonové květiny? Ano, slyšíte, respektive čtete, správně. Pokud se jeho 20 ml smísí s litrem vody, vzniká úžasný výživný zalévací prostředek. Ten podpoří růst, kvetení i krásu vašich zelených chráněnců!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat