Prostreno.cz

Častá chyba při přípravě čaje

Dáte vařit vodu, čaj zalijete, necháte louhovat, scedíte a vypijete. Během tohoto procesu však pravděpodobně uděláte hned několik závažných chyb, které nápoj oblíbený po celém světě znehodnotí.

Příprava čaje není tak jednoduchá, jak se možná na první pohled zdá. Důležitá je převážně správná teplota použité vody a doba louhování, která rozhoduje o kvalitě nápoje, jeho chuti a zdravotních účincích. Víte, co který čaj potřebuje?

Zelený čaj

Teplota vody u zeleného čaje je stanovena na 74 °C pro japonský zelený čaj, 79 °C pro čínský zelený čaj a 79 °C pro čaj matcha. Co se týče doby máčení, tak ta se pohybuje od jedné do tří minut v případě japonského zeleného čaje a čaje matcha (u prvního nálevu), tři až čtyři minuty se týkají čaje čínského zeleného. Při překročení limitů a delším louhování dochází k uvolňování taninů, kvůli nimž je nápoj hořký. Zelený čaj bojuje proti volným radikálům, zlepšuje zrak a funguje jako antioxidant.

Bílý čaj

Teplota vody se v případě bílého čaje, který redukuje stres, doporučuje ve výši 85 °C, doba máčení je pak pět až šest minut. Udává se, že tento čaj je nejchoulostivější typem s jemnou chutí, proto potřebuje delší čas, než uvolní všechny potřebné látky. Pokud ještě nemáte rychlovarnou konvici s volbou teploty, tak si pravděpodobně ani v tomhle případě moc nepochutnáte!

Oolong

85 °C a jedna až tři minuty louhování, to je čaj oolong, o kterém se říká, že pomáhá při boji s obezitou i běžnou redukcí hmotnosti. Zároveň má protizánětlivé účinky, vyživuje pleť i vlasy a obvykle má zlatavou barvu nálevu.

Černý čaj

Pro černý čaj krotící žaludeční obtíže je nejvhodnější voda o teplotě 99 °C, doba louhování je pak stanovena na tři až pět minut. Nejčastěji se popíjí ráno, čemuž se není co divit. Má velmi silnou chuť a povzbuzující účinky, takže připomíná kávu. Pro zmínění výrazného aroma se do něj přidává smetana nebo mléko. Lidé si ho cení pro schopnost očišťovat střeva.

Bylinkový čaj

Bylinky jsou ošemetné. Obecné pravidlo zní, že jim dělá dobře voda s teplotou 99 °C, ovšem paušální rada ohledně namáčení neexistuje. Záleží na chuťovém profilu bylinky, květiny nebo koření. Kupříkladu heřmánek chutná po deseti minutách louhování, pak zhořkne. Skořice se může namáčet patnáct minut, sušené oregano se zalije horkou vodou, nechá dvě až čtyři minuty louhovat a poté se na 15 minut odstaví. Co druh, to jiný přístup.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.healthonline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat