Prostreno.cz

Přírodní barvení vajíček pomůcek ze spíže

I když letošní Velikonoce opět budou probíhat „za zavřenými dveřmi“, neznamená to, že se musíte vzdát všech těch krásných tradic oslav jara. Upečte beránka, obarvěte vajíčka – bez chemie, tedy jen s pomocí přírodních zdrojů ve stylu „co dům dá“. Hodí se třeba koření nebo čaj!

Velikonoce jsou připomínkou plodnosti a hojnosti a přirozeně obarvená velikonoční vajíčka k nim pochopitelně neodmyslitelně patří. Do jejich zkrášlování se mohou zapojit i děti. Kterou z domácích surovin pro tenhle účel využijete?

Fialové a zelené zelí

Jeden či dva šálky zelí postačí, pokud potřebujete obarvit jen pár kusů. Jestli máte bílá vejce, zvolte to fialové, v případě vajec hnědých upřednostněte zelené. Na každý šálek zelí přijde šálek vody. Tu přidejte do hrnce, vhoďte košťálovou zeleninu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a zakryté duste 15 až 30 minut. Následně nakapejte trochu barviva na bílou misku a zkontrolujte sytost barvy. Pokud je tmavá tak, jak potřebujete, nechte barvivo vychladnout, přeceďte jej přes jemnější sítko a vmíchejte ocet. (Použijte jednu lžíci bílého octa na šálek přefiltrované tekutiny.)

Lesk díky rostlinnému oleji

Barvivo nalijte na uvařená a vychladlá vajíčka naskládaná do pekáčku či jiné nádoby s vyšším okrajem. Ujistěte se, že jsou vejce úplně ponořená. Pekáček pak přeneste do chladničky a nechte ho tam pár minut odpočívat. Obarvená vajíčka opatrně osušte, pro lesk do nich vmasírujte kapku rostlinného oleje a vyleštěte je papírovou utěrkou. Slepičí dary skladujte v chladničce, dokud není čas na jejich konzumaci. Stejně postupujte i u ostatních surovin.

Větší rozmanitost? Není problém!

Na jeden šálek slupek z červené nebo žluté cibule použijte šálek vody. Využijte i nastrouhanou řepu či žlutou kurkumu (lze nahradit kari). U ní je však poměr trochu jiný. Jeden šálek vody vyžaduje dvě poctivé lžíce koření. Pokud chcete, aby vaše vajíčka byla živější a méně pastelová, nechte je několikrát namočit do barviva a ujistěte se, že je mezi jednotlivými barvami vysušíte.

Černý čaj 

Vejce lze povařit i s černým čajem, který jim dodá tmavě hnědý nádech. Postupovat se dá stejně jako u výše uvedeného manuálu. Vychladlý čaj nalijte do pekáčku s vajíčky a sledujte, jak se odstín mění. Pokud takto budete barvit jen jednou surovinou, vejce z nádoby vytahujte postupně. Získáte různě intenzivní odstíny, ať už jde o řepu, kari, cibuli či třeba petrželovou nať.

Jak je to se syrovými vejci?

Vajíčka se pochopitelně mohou vařit společně s ingrediencemi – syrová. Stačí suché slupky od cibule, koření či bylinky vložit do hrnce, zalít vodou a přidat do nich vajíčka. Po deseti minutách je stačí vyndat.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat