Prostreno.cz

Běžné a velmi zbytečné chyby při pěstování rajčat

Lečo, kečup či třeba polévka minestrone. Jídla, omáčky a dochucovadla, ve kterých rajčata patří k hlavním ingrediencím, je hodně. Kuchyně se bez nich zkrátka neobejde. O to víc, když je rajče jedlé vypěstováno s láskou a v domácích podmínkách. Taky se na ně letos chystáte? Vyhněte se častým chybám při jejich pěstování!

Dobrota a zdraví v jednom. Rajčata jsou hlavním potravinovým zdrojem antioxidantu lykopenu, který souvisí s mnoha přínosy pro zdraví, včetně sníženého rizika srdečních onemocnění a rakoviny. Rajčata patří ke skvělým zdrojům vitaminu C, draslíku, folátu a vitaminu K.

Češi je milují, vždyť šest desítek hektarů už v tuzemsku zabírají skleníky určené pro pěstování menších rajčat, po nichž v obchodech navzdory vyšší ceně výrazně roste poptávka. Leckdo si pro ně však nechodí do obchodu, ale na své vlastní záhony. Sluší se uvést, že našinci se o rajčata starají dobře, nicméně začátečníci by se při jejich pěstování měli vyhnout častým chybám. Jakým?

Nesprávný čas výsadby

V pytlích, na balkoně, v nádobách… Ať rajčata dáte kamkoli, nepěstujte je příliš brzy. Bývají choulostivá a zimu nesnášejí dobře, ven se proto vysazují až v druhé polovině května, kdy už je půda teplá. Pro jistotu je „zahřejte“ i mulčovací kůrou.

Nepravidelné zalévání

Rajčata potřebují nakypřenou půdu s konzistentní vlhkostí a s částečným nebo mírným vysycháním mezi zaléváním. Nepravidelné výkyvy vlhkosti a suchá půda mohou vést k problémům, jako je hniloba květu a deformace plodů. Rostliny zalévejte ráno nebo na večer, a to přímo ke kořenům, nikdy ne na list! Také myslete na to, že není radno to s vodou přehánět. Teplé a vlhké prostředí nahrává plísním a houbám.

Příliš mnoho dusíku

Rajčata potřebují fosfor, draslík, vápník, hořčík a zároveň menší množství dusíku. Pokud to s ním přeženete, sice se dočkáte krásných a velkých rostlinek, ale žádných květů a plodů. Nadbytek dusíku také může mít za následek až příliš rychlý růst, hnilobu květu a listy s vysokým obsahem sacharidů, které přitahují hmyz. Z tohoto důvodu snižte nebo přerušte hnojení dusíkem po časném začátku léta, abyste se těmto problémům vyhnuli.

Žádné prořezávání

Na úrodu má vliv i prořezávání rajčat. Jakým způsobem? Nízko položené větve zůstávají vlhké a jsou skvělou vstupní branou pro rostlinné houby a nemoci. Když je odstraníte, předejdete potížím, snížíte plýtvání vodou a živin na neproduktivní části rostlin a těm produktivním naopak dodáte potřebné látky.

Pozdní podpora

Mřížování nebo stavba závěsné podpěry pro rajčata umožňuje rostlině růst vertikálně, nahrává snadnější sklizni a zabraňuje stonkům v tom, aby se neplazily po zemi. Nainstalujte podporu či mřížoví při klíčení semen, nebo když jsou sazenice ještě malé. To pomůže předcházet pozdějšímu poškození rostlin.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat