Prostreno.cz

Péče o zahradu podle fází Měsíce

Chcete mít rychleji a hustěji vzrostlý živý plot na zahradě? Větší úrodu ovoce a zeleniny? Chcete bohatě rozkvetlé závěsy květin na balkoně či terase? Chcete se zbavit plevelu a škůdců jednou provždy? A sbírat bylinky ze zahrádky, které svými účinky a vůní překonají vše, co jste doposud zažili?

Naši předkové nenechávali nic náhodě, a v případě starosti o úrodu na polích či na zahradě to platilo dvojnásob. Vždyť to také byl hlavní způsob jejich obživy a nemohli si dovolit žádné přešlapy. Možná jste již slyšeli pořekadlo: Sbírej bylinky za plného měsíčku (úplňku). Bylo to jen úsloví bez většího významu, anebo mají fáze Měsíce skutečně vliv na úrodu a kvalitu rostlin a stromů?

Od novoluní po úplněk

Nebudeme zde řešit veškeré jednotlivé fáze a polohy Měsíce, ani jejich vliv při průchodu jednotlivými znameními, ale zaměříme se na dvě zcela základní: Novoluní a úplněk. Narůstání Měsíce si lze představit jako výdech Země. Rostlinná míza je Měsícem přitahována vzhůru a dostává se do horních částí rostliny. Tato fáze se dobře hodí pro sklizeň ovoce, které je v tuto dobu nutričně nejbohatší. Vzhledem k tomu, že je míza před úplňkem ve větvích i výhoncích přítomná v největším množství, nikdy v tomto období stromy a keře neořezávejte či nezastřihujte. Tuto činnost si naplánujte až několik dní po úplňku. 

Budete-li například živý plot zastřihávat v období dorůstajícího měsíce, tedy před úplňkem, mohou vám keříky uhynout, případně vám vytvoří nevzhledná rezavá holá místa. A to je přesně to, co u živého plotu rozhodně nechcete. Totéž platí při ořezávání stromů. Pokud jej budete mohutně ořezávat před úplňkem, může vám uhynout, anebo přestane na rok či dva plodit. Zkrátka nezasahujte do těla rostlin v době, kdy mají v sobě nejvíce mízy. Mohou vám vykrvácet a poškodit se.

Po úplňku do novoluní

Pokud jde o úbytek Měsíce, lze si představit, že Země inhaluje. Voda a živiny ustoupí do spodních částí rostlin, tedy do kořenů. To je ten správný čas na sklizeň brambor, ředkve nebo cibule a veškeré kořenové zeleniny. V tomto období hnojte a pečujte o půdu, obzvláště v případě kvetoucích rostlin a rostlin či stromů plodících nad zemí. Hnojivo a živiny se mnohem lépe vsáknou do půdy a vyživí kořeny rostlin, které začnou veškeré živiny po novoluní natahovat do horních částí rostliny, a budou bohatěji kvést i tvořit plody.

Před novoluním (tedy ve fázi ubývajícího či „couvajícího“ Měsíce) také zastřihávejte živé ploty, thuje, ořezávejte větve a jinak upravujte nadzemní části rostlin. V tomto období mají totiž rostliny v nadzemních částech nejméně mízy, tudíž budou méně „krvácet“. Období těsně předtím, než Měsíc dosáhne novoluní, se dokonale hodí pro péči o trávník. Může se odstranit plevel, přihnojit a sekat. V této fázi Měsíce se vytrhaný plevel těžko obnovuje, proto budete mít na delší dobu klid.

Kdy nechat půdu zcela odpočívat

V den novoluní má být půda zcela v klidu, jelikož odpočívá. Proto nic nevysévejte, nevysazujte a ani nepřesazujte, neryjte a neplejte. Semena by hůře vzcházela a kořeny by se hůře ujímaly. V tuto dobu je naopak ideální čas na rozsáhlejší ošetření nadzemních části rostlin, především keřů a stromů, jelikož prý nejsou tak citlivé na bolestivé zásahy. Navíc se pak budou lépe uzdravovat.

Kdy sklízet a sušit

Po celou dobu ubývajícího měsíce sušte nasbírané bylinky, sekejte trávu a sklízejte vše, co potřebujete uskladnit: Též se stáčí víno pro vyšší trvanlivost, zavařuje se ovoce a zelenina.

Jak je to se sběrem bylinek

Fáze Měsíce – přibývající měsíc nebo při úplňku.

U bylinek je důležité to, jakou část rostliny sbíráte. Květy byste měli sbírat na začátku vykvétání nebo za plného rozkvětu. Jakmile začne rostlina odkvétat, obsah účinných látek začne rychle klesat. 

Fáze Měsíce – přibývající měsíc

Listy a nať je vhodné sbírat před a po odkvetení.

Fáze Měsíce – ubývající měsíc až do novoluní

Kořeny sbírejte časně na jaře nebo na podzim, v období vegetačního klidu, kdy se v rostlině soustředí největší síla. Můžete je samozřejmě sbírat také v jejím vegetačním období, jen je potřeba počítat, že účinnost byliny bude nižší.

Zdroje: názor autora, www.nkz.cz, www.bylinkyprovsechny.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat