Prostreno.cz

Netradiční využití voňavé levandule

Také milujete podmanivou vůni levandule? Obdivujete její jasně fialové květy a pohled na rozkvetlý levandulový záhonek vás přenese do krajin, kde celý rok svítí slunce, a lehký vánek vás čechrá ve vlasech?

Váš pocit by byl naprosto správný, protože původně se levandule vyskytovala pouze v západním Středozemí, ale kulturou se rozšířila i na další území. Tradiční oblastí pěstování je (jak samozřejmě nejspíše každý dobře ví) Provence ve Francii. Existuje celá řada různých druhů levandule, my se však dnes zaměříme na tu nejběžnější, kterou je levandule lékařská (Lavandula officinalis). Kromě toho, že vám tato kráska rozzáří a provoní zahradu, její květy po sklizni využijete také v kuchyni k ochucení pečiva, sušenek či koláčů. Můžete si vyrobit levandulové máslo nebo levandulový cukr, či přidat několik levandulových kvítků do čaje.

Jak levanduli pěstovat

Levandule je trvalka, která na jednom místě vydrží mnoho let. Na pěstování je nenáročná, stačí jí dostatek slunce a střídmá zálivka, upřednostňuje suchou a dobře propustnou hlinitopísčitou půdu s příměsí drobného štěrku. Pokud budete mulčovat, nepoužívejte zetlelou borku, ale kvalitní piniovou kůru. Levandule nesnáší přemokření! Pokud levandule přes zimu uhyne, nebývá na vině mráz (levandule je v našich podmínkách plně mrazuvzdorná), ale nejčastěji právě přemokření. Levandule nemá ráda ani kyselou půdu, proto ji rozhodně nevysazujte do rašelinových substrátů.

Sušení levandule

Jestliže chcete levanduli zpracovat, nesmíte se květy moc dlouho kochat. Sběr je třeba provést ve chvíli, kdy květy nejsou ještě zcela rozvité. Najděte si suché a dobře větrané místo, ustřižené stonky s květy rozložte na papír, a nechejte sušit několik dní. Stonky pak svažte do svazku, pověste květy dolů a sušte ještě týden až 10 dní. Takto připravené sušené kytice pak můžete používat k provonění prádla a odpuzení hmyzu. Stačí zavěsit libovolně v prostoru. Případně sušenou levandulí naplňte ozdobné sáčky z gázy a vytvořte voňavé pytlíčky, které můžete vložit do zásuvek, skříní nebo do přihrádky v autě.

Provoní prádlo i domov

Běžně se levandule v aromaterapii užívá pro zklidnění a relaxaci. Ložní prádlo provoněné levandulí vám zlepší spánek. Můžete si vyrobit malé polštářky, do kterých vložíte sušenou levanduli, a celou noc je mějte poblíž sebe. Další využití pro pytlíčky s levandulí je například v sušičce, kde odstraní zápach a provoní prádlo. Levanduli můžete využít také při péči o koberce. Rozemelte 2 lžíce sušených levandulových pupenů a přidejte je k 1 šálku jedlé sody. Koberec pak rovnoměrně posypejte a počkejte 30 minut. Poté levandulový prášek vysajte pomocí vysavače, a váš byt zůstane provoněný lehkou levandulovou vůní.

Levandulový olej

Levandulový olej může ulevit od bolesti svalů, při potření spánků uvolní tenzní bolest hlavy a pomůže zklidnit a zahojit popáleniny. Květy levandule nasekejte nadrobno, nasypejte do velké zavařovací sklenice a zalijte olejem tak, aby vám vznikla hustá homogenní směs (použít můžete mandlový olej, olivový apod.) Sklenici pevně uzavřete, postavte na slunné místo a nechte nejméně čtyři týdny louhovat. Po uplynutí příslušné doby sklenici otevřete a olej přeceďte. Pro ošetření popálenin od slunce zřeďte olej s vodou, přelijte do lahvičky s rozprašovačem a nastříkejte na postiženou pokožku. Dalším použitím levandulového oleje je ošetření po bodnutí hmyzem. Olej snižuje bodnutí, svědění a zánět.

Pro vaše domácí mazlíčky

Levanduli oceníte také při péči o svého domácího mazlíčka, a to především v rámci odpuzování blech. Levandulový olej nakapejte na obojek nebo šátek, nebo vsuňte sušený levandulový sáček do pelíšku.

Grilování s levandulí

Levandule nemusí mít využití pouze ve sladké kuchyni. Můžete to zkusit také hezky zostra, a to tak, že levanduli přidáte do masových marinád nebo směsí, případně levandulí nahradíte rozmarýn v předkrmech nebo zeleninových pokrmech. Stonky s levandulí můžete také pohodit na žhavé grilovací uhlí, aby se maso a zelenina naplnily lahodnou, kouřovou, bylinkovou vůní.

Levandulový ocet

Ocet naplněný květinami levandule lze použít jako aviváž, oplach na vlasy, čistič skla, do koupele nebo jako odpuzovač blech pro vašeho domácího mazlíčka. K jeho výrobě potřebujete pouze dvě ingredience –⁠ květy levandule a ocet. Hrstku levandulových květů nasekejte a zalijte lahví jablečného octa. Nálev postavte na slunečné okno, každý den jej protřepejte a nechejte dva týdny macerovat. Ocet pak sceďte přes plátýnko do láhve a před uzavřením vložte do lahve pár levandulových výhonků. Dle potřeby pak řeďte vodou v různém poměru podle toho, na co chcete ocet použít.

Zdroje: hgtv.com, thenerdyfarmwife.com, dumazahrada.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat