Prostreno.cz

Kosmetické účinky oleje z para ořechů

Para ořechy není v dnešní době nutné nijak zvlášť představovat. Díky své specifické chuti a vysoké nutriční hodnotě patří k nejvíce oceňovaným ořechům. Para ořechům se také říká „brazilské ořechy“ a jedná se o semena stromu, který má vědecký název Bertholletia excelsa, česky je to pak Juvie ztepilá. Tento strom přirozeně roste v deštných pralesích Jižní Ameriky. Ořechy jsou tradičně sbírány místními lidmi podle sezóny. 

Para ořechy jsou vyzdvihovány obzvláště pro svůj vysoký obsah selenu, čímž přispívají k rozvíjení pevnější imunity. Nicméně tyto ořechy nemůžete konzumovat ve větším množství, tudíž pokud chcete sníst misku ořechů jen tak na posezení u televize, para ořechům se vyhněte. Ve větším množství jsou totiž toxické (právě pro svůj vysoký obsah selenu). Dva až čtyři denně tedy bohatě stačí. My se dnes však nebudeme zabývat vnitřní konzumací para ořechů, ale zaměříme se na olej z nich získávaný a jeho zázračné účinky na pleť a vlasy.

Zářivá pleť

Olej z para ořechů je nažloutlý s nazelenalými tóny. Jeho vůně je lehce ořechová. Ačkoli se nedoporučuje olej z para ořechů užívat vnitřně, vaše pokožka ho bude milovat! A to zejména díky vysokému obsahu vitaminů A a E, které zvyšují produkci kolagenu a činí pokožku hladkou a pevnou. Díky obsahu selenu urychluje olej z para ořechů také proces přeměny buněk a přirozeně rozzáří pokožku. Vysoká hladina antioxidantů stimuluje produkci glutathionu, který bojuje proti volným radikálům poškozující kožní kolagen. Olej nemusíte nijak dál ředit či upravovat, stačí jej rovnou aplikovat na pokožku či do vlasů. Jak přesně na to, se dozvíte v následujících řádcích.

Proti akné

Protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti para ořechů mohou být užitečné i při léčbě akné a zánětů kůže. Obsažený zinek v tomto případě snižuje zarudnutí pokožky a podporuje produkci kolagenu. Vyplavuje toxiny z těla, čímž zabraňuje vzniku akné.

Stop suché a oloupané kůži

Para ořechy jsou velmi užitečné, pokud trpíte na suchou pokožku. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, které snižují suchost a šupinatost pokožky, zinek a vitamin E pak předcházejí ekzémům a lupénce. Olej extrahovaný z para ořechů lze také použít k léčbě suchosti pokožky a drobných infekcí. Zvláčňující vlastnosti oleje udržují pokožku dobře hydratovanou. Olej oceníte také v případě popraskaných pat na chodidlech, které vám pomůže změkčit a zregenerovat.

Růst vlasů

Nedostatek základních živin v těle může způsobit vypadávání vlasů nebo zpomalení růstu vlasů. Jak již bylo v článku několikrát řečeno:  Para ořechy obsahují selen, důležitý stopový minerál, který je velmi důležitý pro zdraví vlasů. Nedostatek selenu může často vést k nadměrnému vypadávání vlasů. Brazilské ořechy jsou nejjednodušší a nejlevnější kúrou pro vaše vlasy, aby byly zdravé a lesklé. Olej z para ořechů se koneckonců používá v celé řadě různých šamponů, kondicionérů a vlasových masek.

Olej z para ořechů však ocení i muži. Je totiž vynikajícím zdrojem l-argininu, aminokyseliny, která se používá hlavně lokálně ke zvrácení mužské plešatosti. Podporuje růst nových a zdravých vlasů. Tato aminokyselina mimo jiné také zlepšuje zdraví stěn tepen, které jsou pak méně náchylné ke vzniku krevních sraženin. Olej v množství přibližně jedné lžičky jednoduše rozemněte v rukách a vmasírujte do umytých vlhkých vlasů. Vlasy budou zdravější, lesklejší a také chráněny před UV zářením.

Zdroje: rehabilitace.info, healthbenefitstimes.com 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat