Prostreno.cz

Proměna nepovedeného jídla v chutnou večeři

Přesolená polévka, nadbytek pálivého koření nebo větší dávka vína? To se prostě stane. Ale zachovejte klid! Jaké triky používají opravdoví profíci?

Máte den blbec, což se promítlo i při přípravě večeře? Možná jste si špatně přečetli recept. Anebo vám trochu ujela ruka, když jste přidávali nějakou přísadu. V každém případě ale není třeba panikařit. Jak se takové obvyklé omyly dají rychle napravit?

Příliš mnoho vína? Nevadí

Víno se v kuchyni využívá zcela běžně. Pozvedne úroveň smetanových jídel, masa, omáček, těstovin i rizota. Nějak jste se při dávkování zamysleli a ouha, je ho v hrnci víc, než by mělo být? To je možná naopak dobře. „Výsledek nebude stejný, ale mnohem lahodnější. Zaručuji vám, že z této chyby vytěžíte ještě bohatší chuť. Zkrátka to všechno nechte projít varem o něco déle. Třeba díky tomu objevíte nový oblíbený recept,“ říká newyorská instruktorka vaření a majitelka cateringové společnosti Alejandra Ramos.

Nadbytek soli není konec světa

Kdo z nás už někdy něco nepřesolil, že? Ani tohle však nutně nemusí znamenat, že zůstanete o hladu. „Jestli máte po ruce syrové brambory, přidejte je do polévky. Sůl rychle absorbují a vy budete zachráněni. Pak je můžete jednoduše vyndat. K těmto účelům se báječně hodí i sáček rýže,“ doporučuje zase kalifornská autorka kuchařek Marlene Koch.

Není podmáslí. No a?

Co když uprostřed přípravy zjistíte, že podmáslí, které nutně potřebujete, už jaksi není v kondici? Ne, nemusíte všeho nechat a utíkat do obchodu pro nové. „Podmáslí se dá nahradit mlékem, do něhož se vmíchá trocha citronové šťávy nebo octa. Do této směsi namáčím před smažením kuřecí maso, je pak krásně měkké a vláčné,“ odhaluje svůj trik zase americká šéfkuchařka Angela McKeller. A má i další dobrou radu, která v krizových situacích přijde vhod.

Pikantnost není vždycky žádoucí

Stejně tak, jako se dá něco přesolit, se může stát, že množství pálivého koření přesáhne hranice snesitelnosti. Vyhlášená kuchařka Angela McKeller takové katastrofy řeší přídavkem smetany, řeckého jogurtu, sýru, medu nebo cukru.

Zdroj: goodhousekeeping.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rybí pánev s rajčaty

(2 hlasů)

Sekaná plněná chřestem

(3 hlasů)

Pečené brambory se sýrem

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat