Prostreno.cz

Vedlejší benefity domácích prací

Šmouha na zrcadle, nějaké to smítko na podlaze, špinavé nádobí. Na nic nečekejte a dejte se do akce. Za pár minut může váš domov opět zářit čistotou, ke které se přidá i jedna nečekaná další výhoda úklidu. Víte o tom, že prodlužuje život?

Zatímco pro jednoho úklid domova představuje stres, pro toho druhého je lehká fyzická aktivita, jako třeba utírání prachu, mytí nádobí nebo luxování, doslova meditací a technikou, která pomáhá při zmírňování úzkostí. A nejen to. Pohyb jako takový prospívá i tělu.

Hlavní civilizační problém lékaře děsí

Pokud většinu dne trávíte u sezení a počítače, vykazujete zvýšené riziko chronických onemocnění a předčasné smrti. Proto lékaři doporučují alespoň 150 minut týdně mírné fyzické aktivity a vyhýbání se dlouhému sezení. Úklid se tak vyloženě nabízí jako forma relaxace i aktivní činnosti. Nyní skupina výzkumníků z Univerzity v Leicesteru přišla i s dalším bonusem, který rozšiřuje již tak dlouhý seznam skvělých vedlejších účinků „smejčení“.

Úklid je lepší než tabletky

Vědci kombinovali data z osmi různých studií v USA, Velké Británii a Skandinávii. Více než 44 300 účastníků ve věku 40 a více let čtyři až sedmí dní v týdnu nosilo pohybový senzor (akcelerometr) nebo pás kolem pasu. Akademici pak subjekty sledovali po dobu čtyř až 14,5 roku, všímali si jejich návyků a zdravotního stavu. Následně uvedli, že zohlednili pohlaví, socioekonomický status, věk, kouření a index tělesné hmotnosti – to proto, aby byla studie spravedlivá. Jejich bádání přitom přineslo zajímavý závěr.

Zpráva publikovaná v BMJ Ulfem Ekelundem a Thomasem Yatesem ukazuje, že když intenzita fyzické aktivity vzrostla na mírnou úroveň (vzpomeňme, že než vysajete celý dům, tak se zpotíte) došlo ke strmému poklesu úmrtí. Lehká fyzická aktivita tak podle vědců stačí k tomu, aby se výrazně snížilo riziko předčasné smrti.

Jak dlouho a jak často?

Lidé mohou evidentně zvýšit své šance na delší život tím, že se jen o něco více hýbou a o něco méně sedí. „Tato zjištění skutečně potvrzují rčení, že dělat něco je lepší než nedělat nic,“ nechala se slyšet Charlotte Edwardson, docentka ze zmíněné univerzity s tím, že fyzická aktivita jakékoli intenzity má na organismus blahodárný vliv. Bez diskuze.

Až se tedy příště nebudete moci dostat do posilovny, zvažte, zda pro vás není nejlepší vzít do ruky mop a kbelík. Taky konečně můžete přebrat skříň a vytřídit oblečení, které již nenosíte. Nebo uklidit garáž a balkon. Podmínkou je takto pracovat 24 minut denně, jinak vaše snaha zůstane bez efektu. Takže, čím začnete?

Zdroje:www.bjsm.bmj.com, www.goodhousekeeping.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat