Prostreno.cz

Trénink správného žvýkání

Umíte správně žvýkat? A nemyslíme tím žvýkačku, ale normální každodenní jídlo. Proč je trénink žvýkání velmi chytrý nápad?

Každé malé dítě umí žvýkat. Žvýkací pohyb pomocí svalů v čelisti je nám vlastní. A přesto je potřeba hodně tréninku – protože naprostá většina lidí se řídí svým vrozeným polykacím reflexem, který se ohlásí, jakmile se sousto dotkne jazyka. Každý, kdo se zakousl do křupavého jablka, to zná – šťavnaté ovoce máte chuť okamžitě spolknout. Trik spočívá v tom, tomuto polykacímu reflexu odolat – a každé sousto před polknutím důkladně rozžvýkat, přesněji: rozdrtit. Koneckonců se tomu říká „čas jídla“ a ne „čas hltání“.

Proč je žvýkání dobré

Ulevuje především žaludku a střevům, protože naše sliny dokážou rozvinout svou magickou sílu jen při dlouhém žvýkání. Enzymy v ní obsažené, které mají trávicí účinek a zabíjejí patogenní bakterie, jsou účinné pouze v ústech, ale už ne v žaludeční šťávě. Rozsáhlý proces žvýkání připraví potravu pro další trávení v žaludku a střevech. Skutečnost, že silně zpracované potraviny, jako jsou bramborové lupínky, jsou v ústech kvůli neustálému žvýkání pěkně nechutné. Výsledkem je, že téměř automaticky objevíte radost ze zdravějších potravin, jako je třeba čerstvý salát.

Jak je dostatečně dlouho

Syrovou stravu nebo vícezrnný chléb je potřeba žvýkat déle než krajíc toastu. V zásadě však lze říci, že více než 20krát je dobré, více než 30krát je velmi dobré. A chléb se semínky se dá žvýkat 80krát nebo 90krát, horní hranice opravdu neexistuje.

Užijte si každé sousto

Jídlo při důkladném žvýkání poznáte úplně jinak. Často objevíte nové chuťové složky, najednou ochutnáte koření, sladkost nebo kyselost, o kterých jste dříve nevěděli. Pokud ho hned spolknete, ztratíte spoustu požitku, protože náš chuťový zážitek se odehrává pouze v oblasti úst a krku v kombinaci s čichem.

Co když není čas

Jako trénink zkuste zpočátku oddělit přesné žvýkání od jídla. Stačí v uvolněné chvíli vědomě rozemlít dvě tři sousta – třeba z dobrého kváskového chleba. Jako cvičení počítejte, zda to zvládnete do 30. Každé jedno dobře rozžvýkané sousto již uleví trávicímu systému a metabolismu a přispívá k pohodě. Na změnu si dejte několik týdnů. A je lepší se vzdát zvyku pít hned po jídle. Protože na jednu stranu ředí a oslabuje sílu slin, na druhou stranu vás tekutina svádí k rychlejšímu polykání, protože sousta prostě lépe kloužou. Je lepší pít před a po.

Zdroj: www.brigitte.de/gesund/gesundheit/kau-training--schlingst-du-noch-oder-isst-du-schon--13376958.html





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat