Prostreno.cz

Tipy pro zpestření snídaně

Nudí vás snídaně? Dodejte jim trochu pestrosti a šmrncu! S těmito tipy vás budou bavit jako nikdy předtím!

První ranní jídlo udává tón zbytku vašeho dne. Vyvážená snídaně může usnadnit výběr jídla v pozdějších chvílích a dodá energii na celé dopoledne. Platí, že snídaně rozhodně nemusí být fádní, jednotvárná a nudná. Vlastně je vhodnou příležitostí k experimentům všeho druhu. Díky čemu je pokaždé zábavná a jiná?

Zásobte se různými polevami

Kaše je skvělá volba. Jejím základem je obilí, quinoa, žito, pohanka, hnědá rýže nebo třeba ječmen. Přemýšlejte o kaši nebo obilovinách jako o neutrálním základu a ten zpestřete polevou – medem, čokoládovým či agávovým sirupem. Vše dolaďte ořechy a semínky, čerstvým, sušeným nebo mraženým ovocem a kořením, jako je muškátový oříšek, skořice a zázvor.

Zkuste slanou kaši

Kdo říkal, že snídaně nutně musí být sladká? Použití sušených bylinek a koření je zdravější než přidání soli – a jako doplněk se hodí zelenina, jako je špenát, hrášek či houby. Představte si to jako ovesné rizoto!

Propašujte cuketu a mrkev

Pro mix sladkého a slaného nahraďte část ovesné kaše syrovou nastrouhanou cuketou. Přidejte ji k neuvařenému ovsu a vařte jako obvykle. Zelenina vaši porci zvětší, ale je energeticky méně náročná, takže je to dobrá volba, pokud se snažíte zhubnout. Ovšem nastrouhaná mrkev a máslová dýně také splní své!

Vsaďte na frittatu

Frittata je italské jídlo podobné omeletě. Stejně jako omeleta se připravuje z vajec a dalších přísad, liší se ale způsobem přípravy a je také pevnější. Do vajec je možné vmíchat nejen zeleninu, bylinky a různé druhy sýrů, ale také těstoviny a další ingredience. Konzumuje se i za studena. Už jste někdy jedli květákovou či houbovou frittatu?

Proměňte svůj toast

Toast má v nabídce snad každá kavárna, což ukazuje na rozmanitost této snídaně. Zatímco bílý toast s máslem a přeslazeným džemem není ideální každodenní volbou, celozrnný chléb, nízkotučný měkký sýr, popřípadě dobrá pomazánka z něj činí skvělou snídani. (Vynechejte máslo ve prospěch pomazánky s nenasyceným tukem.)

Nebojte se tortill

Pokud máte rádi rozmanitost, zařaďte na svůj jídelníček anglické muffiny, pitta chleby, a dokonce i tortilly a wrapy. Přidejte také bílkoviny, aby bylo vaše jídlo vyvážené. Ty najdete ve vejcích, jogurtech, konzervovaných sardinkách a podobně. Jídlo spíš grilujte, nesmažte, zároveň si vybírejte raději štíhlou než prorostlou slaninu.

Zdroje: www.bhf.org.uk, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat