Prostreno.cz

Vyčistěte troubu starým dobrým citronem

Když se v troubě peče, tak je prostě špinavá. Jak a čím ji vyčistit? Zbavte se mastnoty i zápachu s pomocí citronu, nenechá vás ve štychu!

Citrony jsou víc než jen zásobárna vitaminu C. Když už vám je život postaví do cesty, použijte je k čištění trouby. Kyselina citronová, která se v nich nachází, je antibakteriální a antiseptická, díky čemuž je malý žlutý plod jedním z nejoblíbenějších čisticích prostředků, které příroda nabízí. Citron funguje i jako přírodní bělidlo. Ovocné oleje, jež jsou k mání v jejich kůře, také pomáhají dodat lesk domácím spotřebičům – a s trochou soli je možné, že díky téhle dvojce vyhodíte většinu svých chemických čisticích prostředků!

Návod na hloubkové čištění

Pokud se chcete uvnitř trouby zbavit tuhé mastnoty a nečistot, zkuste nejdřív kouzlo s párou. Vezměte jeden nebo dva citrony (fungovaly by i limetky), rozkrojte je napůl a šťávu vymačkejte do misky. Tu vložte do trouby, zavřete dvířka a troubu zapněte. Sledujte vodu, a jakmile uvidíte, že se začíná vařit, vypněte troubu a nechte ji vychladnout se zavřenými dvířky, zatímco pára cirkuluje. Tento skvělý malý trik vám pomůže odstranit část špíny a mastnoty a usnadní vám následnou práci.

Odmaštění varné desky a skla trouby citronem

Citron je přírodní odmašťovací prostředek, který nikomu a ničemu nenechá nic zadarmo. Jednoduše opět rozkrojte citron na polovinu a potřete jím útroby trouby. Poté zbytky citronu setřete teplým vlhkým hadříkem. Udělejte totéž se skleněnými dvířky trouby. Citron navrací lesk sklu a kovu, s přidanou výhodou svěží čisté vůně. 

Dalším přírodním domácím prostředkem pro úklid trouby nebo jiných částí vašeho domova je přírodní čistič vyrobený z 1 šálku citronové šťávy, 1 polévkové lžíce kukuřičného škrobu a 1 čajové lžičky běžného tekutého mýdla na nádobí.

Hygienická čistota s minimem nákladů

Smíchejte citronovou šťávu a kukuřičný škrob a směs zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Sundejte z plotny, nechte vychladnout na pokojovou teplotu a vmíchejte prostředek na mytí nádobí. Chcete-li troubu vyčistit touto citronovou směsí, počínejte si stejně jako u jakéhokoli jiného typu čisticího prostředku. Naneste jej na některé z nejodolnějších nečistot a nechte 10‒15 minut působit. Poté použijte houbičku a dočistěte.

Zdroje: www.ovenclean.com, www.artnaturals.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat