Prostreno.cz

Zdravé svačiny na cesty

Při dodržování zdravého jídelníčku, dříve nebo později, narazíte na situace, kdy budete mimo domov, a bude vám připadat složitější dodržovat předepsaný stravovací plán.

Nicméně při troše snahy a úsilí se dá zaběhnutý jídelníček dodržovat, i když jste zrovna na cestách nebo dovolené.

Jakým jídlům se raději vyhnout

Když během cesty přijde hlad nebo chuť na něco dobrého, nejhorší co můžete udělat, je sáhnout po nezdravém rychlém občerstvení. Bageta nebo čokoládová tyčinka z čerpací stanice nedokáže nabídnout tělu dostatek živin a velmi pravděpodobně budete mít po takové svačině brzy hlad. Také typicky česká jídla na cesty, jako jsou řízky s chlebem, buchty a rohlíky se salámem, nebudou tím pravým ořechovým. Obecně lze tedy říci, že impulzivní rozhodnutí a neplánování, co budeme v jaký den jíst, moc nikam nepovede a může se to negativně projevit i na vaší náladě a energii, které jsou při nestandartní situaci, jako je cestování, tak důležité.

Plánování

Nejdůležitější je všechno si předem naplánovat, abychom nebyli zaskočení. Předtím, než vyrazíme na cestu, je dobré si ujasnit, na kolik dní jedeme pryč, kolik času budeme trávit venku, jestli se budeme věnovat nějakým sportovním aktivitám a podobně. Podle toho je potřeba přizpůsobit svačiny, které si s sebou vezmeme.

Je potřeba také realisticky spočítat, kolik svačin budeme potřebovat a jaké potraviny budou obsahovat tak, abychom dodržovali hodnoty makroživin, které jsme běžně denně zvyklí přijímat. Roli bude také hrát to, kolik máme vyhrazeného místa v zavazadlech na svačinové krabičky a jestli budeme svačiny případně ukládat někam do chladu. Pak už stačí jenom vyrazit na nákup a svačiny si nachystat. Zní to sice jako poměrně dost práce, ale určitě se to vyplatí.

Nápady na zdravé svačiny

Když přijde větší hlad, jistě upotřebíte kus kvalitního pečiva, namazaný vajíčkovou pomazánkou nebo třeba lučinou, doplněný o zeleninu, kuřecí šunku a sýr. Místo tradiční buchty se bude hodit třeba banánový chlebíček s proteinem a místo řízku zase třeba domácí tortilla se zeleninou a kuřecím masem. Když přijde čas na něco malého k zakousnutí, určitě neuděláte chybu s proteinovou tyčinkou, sáčkem ořechů, nakrájeným ovocem nebo jinou podobnou pochoutkou.

Zdroj: názor autora - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat