Prostreno.cz

Tipy pro perfektní bábovku

Bábovka je nadýchaný a jemný moučník, který je oblíbený již po generace, a to nejen k snídani nebo svačině, ale také jako dezert při zvláštních příležitostech (plněný různými náplněmi a s použitím nejrůznějšího dekorování). Klasickou vláčnou bábovku od babičky miluje snad každý, malí i velcí. Jak ale docílit té obláčkově jemné struktury, a plné máslové chuti?

Pojďte se s námi podívat na několik tipů, které vám pomohou z vaší bábovky vytvořit veledílo.

Vybírejte mouku pečlivě

Mouka je naprosto zásadní složkou bábovky: Určuje její strukturu a chuť. Pro přípravu bábovky volte mouku typu 00, kterou před samotnou přípravou vždy prosejte, aby se netvořily hrudky. Do mouky můžete přidat také trochu kukuřičného škrobu nebo rýžové mouky (což jsou přísady, díky kterým bude vaše bábovka ještě měkčí a nadýchanější).

Použijte vejce pokojové teploty

Pro přípravu bábovky a dezertů obecně používejte vždy vejce pokojové teploty. K přípravě bábovky můžete použít celá vejce nebo jen žloutky (a bílky vyšlehat zvlášť do sněhu).

Vejce vždy vyšlehejte s cukrem, dokud nezískáte světlou a nadýchanou směs. To zaručí nadýchanější strukturu výsledného moučníku. Pokud bílky vyšleháte zvlášť, bude vaše bábovka ještě jemnější, avšak dbejte na to, aby byl sníh opravdu tuhý, a do těsta jej přidávejte až na konec, a to po částech a s pomocí vařečky nebo stěrky. Vmíchávejte opatrně, abyste nenarušili nadýchanou strukturu vyšlehaných bílků.

Je lepší olej, nebo máslo?

Máslo a olej jsou pro přípravu bábovky zcela zásadní ingredience, a ne každý se shodne v tom, co je lepší. Pokud patříte mezi váhavé, zjednodušíme vám to: s olejem bude příprava bábovky jednodušší a výsledná konzistence bude lehčí, s máslem bude bábovka zase sladší a voňavější.

Pokud používáte máslo, vždy pracujte se změklým máslem pokojové teploty, nebo rozpuštěné (ovšem vyhněte se vysokým teplotám). Pokud dáváte přednost oleji, zvolte např. arašídový nebo slunečnicový olej.

Obohaťte těsto správnými přísadami

Těsto na bábovku lze obohatit o další přísady, které po přidání do těsta pomohou zjemnit výsledný moučník, případně mu ještě více přidat na chuti. Takovými ingrediencemi je mléko nebo smetana, jogurt, sýr mascarpone nebo sýr ricotta. Například mléko způsobí, že bábovka bude vláčnější, zatímco přidání čerstvé smetany učiní bábovku hutnější a krémovější.

Dodržujte správný postup

Možná se vám občas nechce pracovat s ingrediencemi zvlášť, a smícháte přísady dohromady všechny najednou, ve snaze ušetřit čas. To je však největší chyba. U bábovky platí: než ji dělat napůl, tak raději vůbec.

Při přípravě klasické bábovky je nutné nejprve zpracovat vejce s cukrem a změklým máslem, a šlehat, dokud nevznikne nadýchaná napěněná hmota. Až poté můžete začít přidávat prosátou mouku s práškem do pečiva, postupně za stálého míchání.

 

Zvolte správnou formu na pečení

Pro dokonale propečenou bábovku používejte formy z materiálů, které zajistí homogenní pečení. Hliníková dortová forma je v těchto případech asi nejpoužívanější (ideálně v kombinaci s nepřilnavým povrchem). Kvalitní bábovková forma rozvádí během pečení teplo rovnoměrně, tudíž se nemusíte bát připálení a přichycení.

Pokud chcete mít 100% jistotu, že bábovku po upečení vyklopíte bez újmy, použijte speciální sprej, který obsahuje různé druhy oleje, a je určen k aplikaci na stěny bábovkové formy. A to i v případě, že máte nepřilnavou pečicí formu. Sichr je sichr, že.

Pečte v důkladně předehřáté troubě

Teplota trouby je pro úspěch vaší bábovky rovněž zásadní. Troubu si předehřejte na 180 stupňů, a formu s těstem do trouby dejte až tehdy, kdy je vyhřátá! Pečte na středním roštu, a během prvních 20–25 minut pečení nikdy neotevírejte troubu, jinak vám těsto splaskne. Hotovou bábovku nechte chvíli vychladnout a až poté vyklopte. Nechte vychladnout na mřížce.

Zdroj: názor autora, www.cookist.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat