Prostreno.cz

Při skladování zbytků rozhoduje čas

Rostoucí inflace není žádná legrace. Chcete ušetřit výdaje domácnosti? Pak neplýtvejte potravinami a zužitkujte zbytky – tak, aby vydržely co možná nejdéle!

Je vyčísleno, že každoročně se v EU vyplýtvá cca 90 milionů tun potravin, což představuje asi 170 kilogramů na osobu ročně. Přitom zbytky šetří peníze i čas. Bez ohledu na to, zda pocházejí z restaurace nebo domácí přípravy, však nevydrží věčně. Jak dlouho mohou být v lednici a kdy už není radno riskovat otravu jídlem?

96 hodin jako dogma

Pokud jde o odpověď na otázku, jak dlouho vydrží zbytky potravin v lednici, platí obecné pravidlo maximálně čtyř dní. Záleží však také na druhu zbytků, neboť některé z nich jsou náchylnější k růstu bakterií, a také na skladování.

Optimální teplota v lednici

V první řadě by jídlo nemělo stát na lince déle než dvě hodiny, abyste předešli množení bakterií. Teplota v lednici je také zásadní pro prodloužení trvanlivosti zbytků. A to samozřejmě platí pro všechny potraviny, od vajec přes ryby až po mléko. Ujistěte se, že vaše lednička má teplotu 4,4 °C. Nad limit, tedy při vyšších hodnotách obecně počítejte s tím, že potraviny zestárnou rychleji a mohou se zkazit ještě před doporučeným limitem.

Dopředu a doprostřed, prosím!

Zbytky skladujte v uzavřeném sáčku nebo mělké nádobě a vyhraďte pro ně horní polici lednice, protože tyto potraviny by neměly být vystaveny patogenům, které mohou kapat ze syrového masa nebo jiných potravin. Je to také nejchladnější část lednice. Zbytky vždy ukládejte směrem k přední části chladničky. Nebude tak hrozit, že je přehlédnete. Pokud si myslíte, že zbytky nesníte do čtyř dnů, raději je rovnou zamrazte a opatřete je štítkem s datem zamrazení.

Jak je to s opětovným ohříváním?

Jakmile budete potřebovat zbytky ohřát, vyberte materiál, jako je plast odolný proti mikrovlnné troubě nebo borosilikátové sklo. Nekompromisně vyhoďte všechny zbytky jídla, které již jednou prošly ohříváním.

Jak poznáte, že se zbytky zkazily?

Většina lidí si myslí, že pouhým pohledem či přičichnutím pozná, zda se zbytky jídla zkazily. Překvapivě však může být identifikace špatného jídla složitější, než se původně zdá. Zbytky by měly vonět stejně, jako když jste je vařili. Důrazným varováním je pak slizká textura, oddělení ingrediencí, barevné změny a růst plísní.

Zdroje: www.rd.com, www.wikipedia.org, www.foodhero.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat