Prostreno.cz

Balená listová zelenina už se vám nezkazí

Zase vám rukola uvadla dřív, než jste ji stihli spotřebovat? A stejný osud potkal i špenát a polníček, že? Potíž bude zřejmě v tom, že při skladování listové zeleniny nepoužíváte papírovou utěrku.

Co se týká listové zeleniny, její zdravotní pozitiva by vydala na celou knihu. Také jste slyšeli o tom, že usnadňuje hubnutí, reguluje škodlivý cholesterol, normalizuje krevní tlak a vyhání z těla toxiny? Nebo že prospívá zraku, podporuje činnost mozku, posiluje imunitu, zlepšuje stav kostí a dohlíží na správnou srážlivost krve? Ano, tohle všechno by vám souhlasně odkývali i vědci, lékaři a výživoví poradci, kteří o jejích léčivých účincích ani trochu nepochybují (1).

Trable s rychlou zkázou se dají vyřešit

Už se vám stalo, že jste se nechali omámit akcí a koupili si listovou zeleninu balenou v sáčku nebo plastové vaničce? Možná to tak děláte běžně, protože má ideální množství. Jenže ouha, špenát, rukola, polníček i ta barevná směs salátových listů pár hodin po otevření začíná vadnout, chřadnout a ztrácet tak nejen chuť, ale i kvalitu a přitažlivý vzhled. A to je také důvod, proč rychle končí v odpadkovém koši. I když plýtvání potravinami už ze zásady nesnášíte, zkrátka není zbytí, protože uvadlá hromádka neštěstí na talíři opravdu velkou parádu neudělá. Nedala by se trvanlivost balené listové zeleniny nějak prodloužit? Ale to víte, že ano. Tenhle trik si zamilujete!

Kousek papíru svede divy

Jakmile si ze sáčku odeberete potřebné množství, ne abyste ten zbytek dali bez ladu a skladu zpátky do lednice. Chcete-li si na zelenině pochutnat i zítra a pozítří, vložte k ní do sáčku kus papírové utěrky. Ta absorbuje přebytečnou vlhkost, která je zhoubnou i urychlovačem zkázy (2). Až potom pytlík opět uzavřete. Pro všechny případy utěrku každý den vyměňte za novou. Výsledky tohoto jednoduchého opatření vás příjemně překvapí! Pokud máte ve zvyku listovou zeleninu uchovávat v plastové nádobě, i její dno nezapomeňte vystlat papírovou utěrkou. A jednu použijte jako ochrannou „přikrývku“. Takto se vám tyto zdravé zelené poklady už nikdy předčasně nezkazí.

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/leafy-green-vegetables#TOC_TITLE_HDR_4, (2) www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/keeping-bagged-salad-fresh





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat