Prostreno.cz

Propašujte do jídelníčku trochu středomořské stravy. Zdraví vám za to poděkuje

Středomořská strava není žádná věda. Dejte jí šanci a můžete se při každé večeři nebo obědě cítit jako na dovolené. Tenhle prázdninový režim ocení i vaše zdraví a štíhlé křivky!

Pokud existuje nějaká dieta, které se snad nedá vůbec nic vytknout, je to zřejmě ta středomořská. V hitparádě těch vůbec nejlepších stravovacích vzorců loňského roku obsadila zasloužené první místo (1), přičemž se opět poukázalo na její fantastické účinky, jež zahrnují podporu srdce i mozku, prevenci chronických chorob i zvýhodněné podmínky při hubnutí. Jak si ji propašovat do jídelníčku? Cesta k jižnímu talíři začíná už v obchodě.

Uličky se zpracovanými polotovary vynechte

Pokud o tomto sluníčkovém jídelním režimu zatím nic moc nevíte, je na čase představit vám první hlavní zásadu. Neodmyslitelnými hvězdami středomořské stravy jsou rostlinné potraviny, zejména pak čerstvé ovoce, zelenina, ořechy, luštěniny, bylinky a různé druhy semínek. To jsou důležité ingredience, které byste si v supermarketu měli ulovit. A co k nim?

Vyberte si lepší sacharidy

Chcete-li tuto stravu vyzkoušet na vlastní zdraví i chuťové pohárky, udělejte v obchodě výjimku a vyhněte se sušenkám, krekrům, chipsům, instantním bramborovým kaším a dalším zdrojům rafinovaných sacharidů, které jsou obvykle zbaveny prospěšné vlákniny a nabité přidaným cukrem, nemluvě o možných trans-tucích. Jídelníček ze Středomoří vás vyzývá k vychutnání si vysoce kvalitních nebo komplexních sacharidů, jež nabízí třeba bulgur, kuskus, celozrnné pečivo nebo zdravá varianta těstovin, jako jsou například ty z čočky.

Olej je přítel

Pokud byste místo másla používali olivový olej, nějak zásadně by vám to vadilo? Jestli ne, vítejte mezi středomořskými jedlíky. V jižních slunných zemích se právě olivový olej, který je díky jeho složení ke kardiovaskulárnímu systému velice přátelský, používá hojně. Namáčí se v něm chléb, přidává se do majonézy, salátových dresinků, k rybám i drůbeži. Nevolte však extra panenský, neboť má nízký kouřový bod, k běžnému vaření se proto více hodí „obyčejný“ olivový olej.

Sklenka vína? Povoluje se!

Máte rádi víno? Tak si ho k večeři klidně dejte. I tento nápoj je podle americké registrované dietoložky Chelsey Elkin pro středomořské stravování typický (2). Podle ní obsažené antioxidanty chrání buňky před poškozením, zlepšují paměť a zpomalují biologický proces stárnutí. Takže na zdraví, přátelé!

Zdroje: (1) www.health.usnews.com/best-diet/mediterranean-diet, (2) www.besthealthmag.ca/list/mediterranean-diet-tricks/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat