Prostreno.cz

Nejúčinnější jarní bylinky proti kašli

Na jaře je naše imunita vystavena zatěžkávací zkoušce, a své zkušenosti s jarním nachlazením a nepříjemným kašlem má nejspíše každý z nás. Jarní kašel je velice častým problémem, a dokáže potrápit nejen děti ale i dospělé.

Naštěstí, příroda má vždy na vše odpověď, a pokud se vydáte na procházku do přírody, můžete si s sebou odnést přesně to, co na léčbu kašle potřebujete ze všeho nejvíce: bylinky.

Čerstvé jarní bylinky v sobě ukrývají obrovskou sílu, a dokážou vám pomoci i s dalšími neduhy spojenými s příchodem jara: jarní únavou, bolestmi hlavy či vyrážkami.

Z bylinek si můžete připravit čaj, přidat je do salátu, posypat jimi krajíc chleba nebo si vyrobit bylinkový med či sirup. Fantazii se meze nekladou, a pokud jste se rozhodli sběr bylinek podniknout, rádi se s vámi podělíme o naše tipy. Využití samotných bylinek už je pak pouze na vás.

Fialky

Na jaře rostou doslova na každém rohu a jejich vůně se line lesními cestičkami, v zákoutí hájků a parků, a nezřídka překvapí i v okolí cest. Fialky nejsou pouze krásnou a voňavou květinou (a efektním doplňkem do salátů), ale jsou také velice cennou bylinkou při léčbě kašle. Pokud vás trápí jarní nachlazení a kašel, můžete si připravit jednoduchý čaj, a ověřit si účinky fialky sami.

Vroucí vodou spařte malou hrst květů a nechejte vyluhovat v hrnku zakrytém pokličkou zhruba 15 minut. Sceďte a pijte po doušcích (můžete osladit medem). Čaj si připravte 2x denně.

Podběl

Podběl kvete od března do dubna. Naleznete jej na polích, rašeliništích a různých nečekaných lokalitách, kde byste řekli, že se kvítí dařit běžně nebude. Podběl je takový samotář, a svou jasnou žlutí rozzáří i ta nejodlehlejší místa, včetně příkopů podél železniční trati. Sbírejte polorozevřené květy (hodně rozkvetlé květy se mohou rozpadat) a sušte v tmavé místnosti s přístupem k čerstvému vzduchu.

Sušení však není podmínkou, čaj si můžete připravit i z čerstvých květů, obdobně jako u fialek.

Sušení je pro případ, že si chcete vytvořit zásoby. Podběl využijete vždy, když si bude na vás troufat nějaká ta viróza, což může být kdykoli během roku (na jaře však nejčastěji, proto se příroda stará o to, abychom měli dostatek munice pro každoroční boj s viry). Podběl přispívá k normální funkci horních dýchacích cest, díky čemuž je užitečný i pro astmatiky.

Vzhledem k tomu, že podběl přispívá k normální funkci imunitního systému, můžeme jeho sílu využít také v boji s jarní únavou. Podbělový čaj, podbělový med, sirup apod. Tato zázračná bylinka má mnoho využití, stačí si vybrat ten, který vám vyhovuje nejvíce.

Kořen lékořice

Lékořici samozřejmě nenaleznete jen tak při procházce lesem, nicméně, aby byl výčet bylinek „proti kašli“ úplný, je potřeba ji zmínit. Už jen kvůli tomu, že se skvěle doplňuje s ostatními bylinkami.

Lékořice totiž není jen užitečným lékem na uklidnění kašle, ale často je zmiňována rovněž jako silná antivirová bylina. Vzhledem ke své výrazné chuti je vhodné ji užívat v malém množství společně s jinými bylinkami. Lékořice zároveň povzbuzuje, vyhněte se jí tedy před spaním, a rovněž se mějte na pozoru, pokud trpíte vysokým krevním tlakem. Lékořici zakoupíte v obchodě se zdravou výživou, ve specializovaných prodejnách s čajem nebo v prodejnách s orientálním zbožím.

Lipový květ

Květy lípy vám pomohou při horečnatých onemocněních dýchacích cest, při kašli, angíně, zánětu průdušek a zahlenění. Podporuje pocení, které léčbu urychlí a zároveň pomáhá rozpouštět hleny.

Čaj z květů lípy však nemusíte pít pouze při nemoci, velice doporučovaný je jako prevence u dětí i dospělých.

Stačí 1 lžíci sušených květů lípy přelít 2 dl vroucí vody a nechat 15 minut vyluhovat. Poté scedit a můžete popíjet. Nezapomeňte zlehka osladit medem, který léčebné vlastnosti čaje podpoří.

Kopřiva

Kopřiva je další bylinou, kterou naleznete doslova na každém rohu. Její žahavé lístky svérázně vykukují u cest, lesních cestiček, na loukách, v zákoutí zahrádek, ale i v parcích či v okolí obytných domů. Kopřivě se zkrátka nevyhnete a je to dobře. Kopřiva totiž patří mezi víceúčelové byliny, které je dobré mít po ruce z mnoha důvodů, včetně bylinného léku na kašel. Pomáhá s odvodněním a jarní očistou organismu, působí protizánětlivě, tiší bolest a pomáhá při alergiích.

Kopřiva má příjemnou chuť připomínající zelený čaj (ale bez kofeinu). Připravit si můžete čistě kopřivový čaj, nebo smíchat s dalšími oblíbenými bylinkami (bezem, mateřídouškou, meduňkou, šípkem apod.)

Další bylinky, které vám pomohou zklidnit kašel

Řebříček pomáhá zklidnit kašel, zmírnit otoky a vysušit hlen. Můžete jej užívat jako čaj nebo tinkturu.

Oregano je tradiční domácí lék na kašel. Má protizánětlivé a antivirové vlastnosti. Použít jej můžete pro přípravu čaje nebo využít jeho sílu při přípravě vývaru.

Šalvěj zklidňuje sliznice, což z ní dělá přirozenou léčitelku kašle a bolesti v krku. Nejlépe její vlastnosti využijte ve formě čaje (s medem a citrónem).

Zázvor je doslova generál v boji proti všem infekcím! Kořen najemno nastrouhejte, zalijte horkou vodou a po chvíli louhování dochuťte medem a citronem (případně hřebíčkem a skořicí).

Zdroje: názor autora, healthygreensavvy.com, biooo.cz, lékárna.c





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat