Prostreno.cz

Růst vlasů podporuje i kyselina listová

Nějak podezřele vám řídnou vlasy? Možná vám schází kyselina listová, bez které se zdravá, lesklá a hustá hříva opravdu neobejde. Kde ji hledat?

Kyselinu listovou označovanou také jako vitamin B9 či folát máme úzce spjatou s těhotenstvím. A také aby ne! Nastávajícím maminkám se vřele doporučuje, a to z toho důvodu, že mimo jiné umožňuje správné dělení zárodečných buněk, snižuje riziko potratu i předčasného porodu, ovlivňuje krvetvorbu a podporuje bezproblémový vývoj miminka. Jenže zasahuje i do jiných věcí, takže bychom si její příjem měli pohlídat i bez mateřských ambicí. Je to v našem nejlepším zájmu!

Něco pro zdraví i krásu

Tento ve vodě rozpustný vitamin je pro efektivní fungování těla nezbytný (1). Zasahuje do spolupráce buněk a tkání a pomáhá tělu rozkládat, využívat a vytvářet nové bílkoviny. Působí také proti únavě, posiluje imunitu a předchází anémii (2). Jeho nedostatek tedy logicky způsobuje zdravotní komplikace, ale dotýká se i zevnějšku. Absence kyseliny listové bývá spojována také s nadměrným vypadáváním vlasů a zástavou jejich růstu (3). Proč je pro hřívu tak zásadní?

Když chybí folát i objem

Není to náhoda, že jsou nízké hladiny folátu registrovány u lidí s alopecií (4). Tato látka se podílí na metabolizaci bílkovin, tuků a sacharidů, takže kvůli její nouzi nejsou vlasové folikuly dostatečně vyživené (5). Potíž pak nastává i se správnou syntézou nukleotidů a aminokyselin (6) – i proto kštice nejen řídne, ale také neroste (6). Mimochodem, nedostatek kyseliny listové vede i k předčasnému šedivění (7). Navyšte tedy její hladinku, hříva vám za to poděkuje! Kromě doplňků stravy jsou jejím přirozeným zdrojem různé druhy listové zeleniny, dále pak luštěniny, celozrnné obiloviny, brambory, pšeničné klíčky, sója, vejce, játra, mléčné výrobky a ořechy.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114318/, (2) www.medlineplus.gov/ency/article/002408.htm, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6380979/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5685931/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114318/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK114318/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514791/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat