Prostreno.cz

Účinné domácí masky proti lupům

Zatočte s otravným lupovým nadělením, které vás připravuje o nervy. Spolehlivou zbraní je maska z jogurtu, zeleného čaje nebo avokáda.

S lupy je kříž. Nejsou hezké, užitečné ani příjemné. Přesto se dělají a dohánějí nás k šílenství. Jejich nejčastější příčinou je seboroická dermatitida, která je spojována s přítomností plísně a přemnožením kvasinek, což zase vede k zánětu a nadměrné obnově kůže. Samotnou seboreu pak způsobuje kromě genetické predispozice i zvýšená hladina testosteronu, nadbytek vitaminu A i chronický stres. Už jste vyzkoušeli všechno možné, ale lupů pořád máte tolik, že byste je mohli rozdávat? Váš problém mohou vyřešit tyto domácí masky.

S jogurtem můžete čarovat

Bílý jogurt se možná tváří obyčejně, ale má vážně neobyčejné schopnosti. Teď však není řeč o zdravotních benefitech, ale famózním kosmetickém působení. Kromě toho, že zlepšuje kvalitu pleti, také pomáhá při opravě jakkoli poškozených vlasů (1). Zkombinujte ho s citronem, jehož obsažená kyselina citronová upravuje hladinu pH na pokožce hlavy (2). A přidejte i trochu medu, protože jeho aplikace přispívá k léčbě výše zmíněné seboroické dermatitidy (3). Doporučená doba působení vzniklé směsi je 30 minut.

Zaměřeno na zelený čaj a ocet

A máme tu další parádní recept. Ten zahrnuje šálek zeleného čaje, jež vykazuje protiplísňové účinky (4) a dvě až tři kapky mátového esenciálního oleje, který je známým likvidátorem lupů (5). Pro maximální efekt můžete přilít ještě trochu bílého nebo jablečného octa – reguluje totiž tvorbu kožního mazu. Získanou tekutinou si vlasy nejprve důkladně propláchněte a poté si ještě několik minut masírujte pokožku hlavy.

Zázrak v podobě avokáda

Avokádo zprostředkovává celou řadu antioxidantů, které příznivě ovlivňují regeneraci a přispívají k léčbě neblahých zdravotních i kosmetických stavů. Hřívě navíc dodávají lesk a opravují její poškození. Avokádo si skvěle rozumí s olivovým olejem, který vlasy celkově posiluje, hydratuje a revitalizuje (6). Zkusíte to takhle?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5499037/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4458934/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11485891/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408302/, (5) www.researchgate.net/profile/Alankar-Shrivastava/publication/237842903_A_REVIEW_ON_PEPPERMINT_OIL/links/00b7d51be7ec239993000000/A-REVIEW-ON-PEPPERMINT-OIL.pdf, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5499037/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat