Prostreno.cz

Rostliny a byliny přirozeně odpuzují komáry

Komáři, mouchy a další havěť k létu patří. Chcete si užít grilování na zahradě? Pak je zažeňte s pomocí těchto bylinek a rostlin!

Rostliny dodávají zahradám nádech pohody a krásy, a některé z nich patří mezi přírodní alternativy ochrany proti otravnému hmyzu. Ze kterých můžete vybírat?

Citronová tráva

Extrakty z citronové trávy jsou běžnou složkou mnoha komerčních repelentů (včetně citronelových svíček). Vytrvalé trávě se daří na slunci, ale pokud žijete v oblasti s intenzivním odpoledním horkem, ujistěte se, že se jí dostane i stínu.

Levandule

Mnozí z nás milují opojnou a čistou vůni levandule, ale komáři to naštěstí vidí jinak. Ve skutečnosti je zápach linaloolu odporný nejen jim, ale i molům, mouchám, blechám a dalšímu létajícímu hmyzu. Této krásné rostlině se líbí v dobře odvodněné půdě a na plném slunci. Ať už ji umístíte do vyvýšených záhonů nebo květináčů, zajistěte, aby každý den měla osm až deset hodin přímého slunečního světla.

Měsíček

Nádherné zlaté květy měsíčků jsou mnohem víc než jen pěkným doplňkem zahrady. Jejich výrazná vůně odpuzuje komáry a jiné zahradní škůdce, včetně mšic a různých červů. Měsíčky zasaďte na záhony nebo do květináčů, jež jsou na plném slunci. Milují úrodnou půdu s dostatečnou drenáží.

Máta

Všechny druhy rostlin máty (včetně máty peprné) na hmyz působí odpudivě. Pokud mátu nezasadíte do květináče, budete ji chtít oddělit od ostatních bylinek. Ať tak či onak, mátě se nejlépe daří ve vlhké, ale dobře propustné půdě (na plném slunci i v polostínu).

Eukalyptus

Eukalyptus potřebuje úrodnou, dobře odvodněnou půdu a dostatek slunečního světla. Za tuto péči se vám odmění ochranou, která bzučícímu hmyzu rozhodně není příjemná.

Bazalka

Hodí se do těstovin i bylinkových pest. A také chrání před otravnými škůdci, jako jsou komáři a mouchy. Bazalka produkuje esenciální olej zvaný eukalyptol, který hmyz nesnáší. Tato aromatická bylina je ideální pro vyvýšené zahradní záhony a nádoby. Pěstujte se v úrodné, dobře odvodněné půdě.

Šanta kočičí

Závan kočičí trávy komáry odhání stejně jako repelent z drogerie. To vše díky chemické látce zvané nepetalakton. Bylinka uvítá dobře propustnou půdu a místa s dostatkem slunečního záření.

Zdroje: www.thepioneerwoman.com, www.bonnieplants.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat