Prostreno.cz

Možné využití rajčatové šťávy

Rajčatová šťáva je plná antioxidantů, vitaminů a základních živin, které blahodárně působí na několik oblastí lidského těla. K čemu všemu je užitečná a proč slouží kuřákům?

Rajčatová šťáva se nejběžněji využívá jako energetický nápoj, který pomáhá omladit tělo po intenzivním tréninku. Díky vysokému obsahu vody a minerálních látek působí doslova regeneračně. Řekli byste do ní, že umí i tyhle další věci?

Vyživuje kosti

Rajčatová šťáva obsahuje vápník, který je užitečný pro posílení kostí. Pití rajčatové šťávy zároveň zajištuje dostatečné množství denní potřeby vitaminu K. (Vitamin K má schopnost aktivovat osteokalcin, což je hlavní nekolagenový protein v kostech.)

Opravuje kožní buňky

Rajčatová šťáva je vynikajícím nápojem pro rychlou opravu kožních buněk. Nabízí totiž vysoké množství lykopenu, který funguje jako přírodní opalovací krém a osobní strážce proti škodlivému UV záření. Proto rajčatovou šťávu pijte pravidelně, ale nanášejte ji i na pleť. Pokud po aplikaci zaznamenáte zarudnutí obličeje, nebojte, během několika minut se vše vrátí do normálu.

Vlasům dodává sílu a lesk

Výhody konzumace rajčatové šťávy jsou spojeny i se zdravými, lesklými a pevnými vlasy. To má v režii vitamin A.

Pečuje o srdce

Rajčatová šťáva je bohatá na draslík a vitaminy skupiny B. Je tak báječným adeptem na parťáka, který bezpečně snižuje hladiny cholesterolu i krevní tlak.

Detoxikuje

Nektar z rajčat obsahuje také chlór a síru, díky nimž stimuluje činnost jater a zvyšuje jejich funkci při filtrování a detoxikaci tělesných odpadů. Pro očistu organismu jako stvořený!

Je spásou kuřáků

Kyselina chlorogenová a kyselina kumarová. Tak tahle dvojka bojuje s karcinogenními látkami, které vznikají při kouření cigaret.

Vedlejší účinky rajčatové šťávy

Rajčata jsou bezpečná, ale při nadměrné spotřebě (a to i ve formě šťávy) může dojít ke zvýšení hladiny draslíku v séru, což zase nahrává nebezpečným komplikacím, třeba jako nedostatečné funkci ledvin. Existují ovšem i případy alergií na rajčata, při nichž si lidé stěžují na otoky úst a nosní sliznice. (V tomto případě pozor hlavně na malé děti a starší osoby, neboť jejich imunitní systém je slabý.)

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4463606/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat