Prostreno.cz

Od kýchání uleví med nebo kurkuma

Kýchání je způsobeno podrážděním sliznice nosu a krku. Může být příznakem senné nebo alergické rýmy a dá se zastavit přírodními prostředky.

Kýchání vyvolává mnoho faktorů, mezi které patří vnější částice (pyl, plísně a prach), nachlazení či suchý vzduch, kořeněná jídla či silné emoce. Při kýchání se doporučuje zakrýt si ústa a nos, abyste zabránili šíření virů a choroboplodných zárodků. Zde jsou některé domácí prostředky, jež můžete použít, abyste se kýcháni zbavili.

Med

Konzumace medu může pomoci hlavně při sezonních alergiích. Pokud jste však alergičtí na pyl, radši na něj zapomeňte. (Med by se zároveň neměl podávat dětem do jednoho roku.) Med rozmíchejte ve sklenici teplé vody a nápoj vypijte. Můžete si také připravit medovo-zázvorový čaj.

Kurkuma

V klinické studii bylo zjištěno, že kurkuma je účinná při poskytování úlevy od příznaků alergické rýmy, jako je kýchání a ucpaný nos (1). Existuje několik způsobů, jak se dá použít. Kurkumu přidávejte do svých jídel a pijte kurkumové mléko. Pro lepší chuť dolaďte medem.

Černý pepř

Černý pepř je přírodní imunomodulátor, který je schopen podporovat imunitní reakce. Stejně jako v případě kurkumy jím dochucujte svá jídla, případně si uvařte čaj, do kterého kromě pepře přidejte zázvor nebo bazalku. Nápoj pijte teplý několikrát denně. Kýchání zanedlouho odezní.

Zázvor

Zázvor a jeho výtažky jsou dlouho ceněné pro své protizánětlivé, antipyretické a analgetické vlastnosti (2). Chcete-li jej použít, zázvorový prášek zkombinujte s kurkumou a práškem ashwagandha (indickým ženšenem).

Preventivní opatření

Nejlepším způsobem, jak ovládat kýchání, je vyhnout se expozici spouštěčům, které za ním stojí. Použití vzduchových filtrů vám pomůže udržet vzduch čistý. Zároveň perte ložní prádlo a zbavujte ho tím veškerého prachu, částic a roztočů.

Pokud jste alergičtí na domácí mazlíčky, držte je venku a po pohlazení se zvířaty si ihned umyjte ruce. V případě, že vaše kýchání ovlivňuje každodenní činnosti, kontaktujte svého lékaře nebo poskytovatele zdravotní péče.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27789120/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26403321/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat