Prostreno.cz

Recept na skvělý domácí sirup z bezinek

Černý bez, mocná to rostlinka! Navzdory tomu, že jeho plody, bezinky, signalizují konec léta, mnozí už je netrpělivě vyhlížejí. Budete letos patřit k těm, kdo si z nich připraví domácí sirup?

V době květu černého bezu se odstřihávají celá květenství, která putují košíků, aby se nezapařila. Plody černého bezu neboli bezinky se sbírají v srpnu, září až říjnu. Připravte si tento recept na domácí bezinkový sirup, který vás příští zimu ochrání před nachlazením a chřipkou.

Bezinky totiž převyšují borůvky, brusinky, goji a ostružiny v celkovém obsahu flavonoidů, jež mají antioxidační, antivirové, antidiabetické, protizánětlivé, imunomodulační a antidepresivní vlastnosti (1).  Kromě toho, že bezinky jsou zářivými antioxidačními superhvězdami, obsahují také řadu živin, včetně vitaminů A, C a E a stopových minerálů, jako je měď, zinek, železo, draslík, vápník a hořčík.

K čemu se bezinkový sirup používá?

Bezinkový sirup lze užívat denně v období nachlazení a chřipek. Napomáhá obranyschopnosti, nepřetěžuje imunitní systém ani nezpůsobuje nerovnováhu v trávicím traktu, která by umožnila rozvoj kvasinkové infekce. Pro každodenní konzumaci je tedy bezpečný.

Pokud se vám příprava bezinkového sirupu zdá být složitá, zamiřte do místního obchodu se zdravou výživou. Preferujte organický bezinkový sirup, který není zpracován žádnými přísadami. V opačném případě budete potřebovat pár ingrediencí a volitelné koření. (Chcete-li prodloužit trvanlivost, přidejte kapku alkoholu, kupříkladu rumu nebo slivovice.)

Ingredience

K ruce si připravte 1 kg plodů bezu (bez stopek), 800 g třtinového cukru,10 g kyseliny citronové (nebo šťávu ze tří citronů), cca 1 litr vody, 2 až 3 tyčinky skořice, knoflík čerstvého zázvoru a 1 lžičku hřebíčku.

Omyté a vytříděné bobule dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přihoďte koření, směs přiveďte k varu a nechte minimálně 15 minut probublávat. Pak ji propasírujte přes sítko, zbytky plodů vyhoďte a tekutinu vraťte do hrnce.

Přidejte cukr a kyselinu citronovou. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezhoustne. Teď už se blížíte do finále. Sirup nechte mírně zchladnout, přelijte jej do lahví, zakápněte alkoholem a skladujte v temnu a chladu. Sirupem dochucujte čaje, přelijte jím lívance, palačinky nebo šlehačku ve své oblíbené odpolední kávě.

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat