Prostreno.cz

Rozmarýnová voda je novým trendem v péči o vlasy

Výtažky z rozmarýnových větviček jsou novým hitem nejen na sociálních sítích. Mnoho klipů zobrazuje influencery, kteří předvádějí své lesklé, zdravé, dlouhé kadeře a kondici svých vlasů připisují právě bylince z čeledi hluchavkovitých. Mají jejich poznatky vědecká opodstatnění?

Rozmarýnová voda vzniká máčením a louhováním rozmarýnových listů. To takhle vezmete pět šálků vody a pět snítek rozmarýnu, vše to vložíte do hrnce a necháte zahřívat. Jakmile se voda vaří, necháte ji 15 minut probublávat. Poté vypnete oheň a směs necháte 25 minut odpočívat, dokud nezíská růžovo-načervenalý odstín. Hotový produkt scedíte do láhve a odstraníte rozmarýnové větvičky. Roztok se uchovává v ledničce a je připraven k používání po dobu jednoho až dvou týdnů.

Pokud jde o způsob použití, někteří lidé doporučují nalít si rozmarýnovou vodu na hlavu, nasytit kořínky a pokožku hlavy, zatímco jiní upřednostňují závěrečný oplach – nastříkání roztoku na prameny ihned po jejich umytí. Jak moc jsou tyhle postupy účinné?

Rozmarýn podporuje růst vlasů

Studie z roku 2013 (1) podpořila schopnost rostliny potenciálně stimulovat růst vlasů. Udává se, že je vhodná i při alopecii.

Rozmarýnová voda může zlepšit zdraví pokožky hlavy

Spokojené a krásné vlasy potřebují převážně zdravou pokožkou hlavy a rozmarýn je v tomto směru poměrně účinný. Kromě těkavých složek obsahují extrakty z této bylinky i několik antioxidačních a protiplísňových složek, které patří především do tříd fenolových kyselin, flavonoidů a terpenoidů. V překladu to znamená, že rozmarýn je užitečný v boji proti lupům, svědění a dalším problémům s pokožkou.

Dočasně rozjasňuje

Rozmarýnová voda zlepšuje vzhled vlasů tím, že jim přidá lesk, ale účinek je dočasný, a navíc se liší v závislosti na individuálních vlastnostech vlasů. Nutné je zmínit i to, že existují lidé, kteří jsou na rozmarýn alergičtí. Před aplikací rozmarýnového oleje nebo vody na celou pokožku hlavy či vlasy je vhodné provést test snášenlivosti na malém kousku kůže. (Obecně platí, že nadměrné používání nebo vysoké koncentrace bylin potenciálně mohou způsobit podráždění pokožky.)

Sběr a sklizeň rozmarýnu

Rozmarýn má rád slunné stanoviště, ale daří se mu i ve stínu. Preferuje propustnou a spíše chudší, dobře odvodněnou půdu. K okamžité spotřebě se sklízí po celé léto a těsně před květem.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22517595/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165352





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat