Prostreno.cz

Spálený jazyk uzdravíte mlékem nebo jogurtem

Ranní čaj byl příliš horký? Všichni známe ten náhlý pocit pálení na jazyku. Ale nebojte se, tyhle tradiční domácí prostředky se jako první pomoc osvědčily!

Spálený jazyk představuje nepříjemný a bolestivý zážitek, často způsobený konzumací horkých nápojů nebo jídla. Po čem sáhnout, pokud ústa máte v jednom ohni?

Kurkuma

Kurkuma je oslavována pro svou zářivou barvu, výraznou chuť a četné zdravotní přínosy. Má také protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci snížit zánět na jazyku. Postup je jednoduchý. Připravte si kurkumovou pastu smícháním jedné až dvou polévkových lžic mléka s 1/4 lžičky medu. Směs naneste na jazyk (prstem nebo vatovou tyčinkou) a nechte působit asi 10 minut. Poté si ústa pečlivě vypláchněte.

Mléko

Pokud chcete uklidnit svůj spálený jazyk, pak je mléko jedním z nejlepších prostředků k poskytnutí okamžité úlevy. Vytváří totiž ochranný povlak, který postižené místo regeneruje. Vezměte doušek studeného mléka, a než ho vyplivnete, chvíli jej „podržte“ v ústech.  Tento postup opakujte několikrát během dne.

Bazalka posvátná

Tulsi neboli bazalka posvátná je proslulá svými protizánětlivými a analgetickými vlastnostmi, takže i ona je pro zklidnění spáleného jazyka vhodnou volbou. Vezměte pět až šest listů tulsi a důkladně je omyjte. Listy tulsi žvýkejte alespoň dvakrát denně po dobu jednoho týdne. Pravidelná aplikace zmírní nepohodlí a podpoří hojení puchýřů na jazyku.

Led

Led je prostý, ale účinný prostředek k léčbě popálenin, včetně těch na jazyku. Vykazuje protizánětlivé vlastnosti, jež snižují otoky a usnadňují proces hojení. Umístěte malou kostku ledu přímo na postižené místo, dokud neucítíte mírnou necitlivost. Tuto metodu opakujte dvakrát až třikrát denně.

Jogurt

Jogurt je všestrannou potravinou, která nabízí protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační vlastnosti. Podporuje nejen celkové zdraví, ale také pomáhá při hojení popálenin v ústech. Postupujte jako v předchozích případech. Malé množství jogurtu naneste na postižené místo a chvíli nechte působit.

Med

Med je dobře známý pro své antibakteriální a protizánětlivé působení. Vezměte lžíci medu a nechte ji rozpustit v ústech. Med polykejte postupně, aby mohl pokrýt postiženou oblast. Pro rychlou úlevu od popáleného jazyka opakujte dvakrát až třikrát denně.

Zdroje: www.cleavelandclinic.com, www.howtodoit.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat