Prostreno.cz

Přírodní ingredience doslova odpuzující komáry

Komáři jsou tak otravní, že jsme z jejich přítomnosti mnohdy úplně zoufalí. Co na ně platí? Dejte jim očichat esenciální eukalyptus, levanduli, skořici nebo tymián. Hned poletí jinam!

Máte pocit, že i kdyby v okruhu deseti kilometrů poletoval jeden jediný komár, najde si právě vás? Tenhle otravný hmyz dle všeobecného přesvědčení útočí na ty, kteří mají „sladkou krev“, ovšem vědci mají jiný názor. Komáři prý preferují hlavně těhotné ženy, aktivní sportující jedince se zrychleným dechem i větší produkcí potu a osoby, jež pijí alkohol – a stačí ho opravdu málo (1). Kdoví, třeba z vás atraktivní lákadlo udělalo to jedno pivo, kterým jste se v horku zchladili! V každém případě by se vám ale mohl hodit seznam přírodních prostředků, kterým se komáři obloukem vyhýbají.

Esenciální eukalyptový olej jako účinný repelent

Eukalyptový esenciální olej je jedním z nejznámějších přírodních repelentů, na který přísahá i moderní věda. Jistá studie z roku 2014 prokázala, že jeho aplikace poskytuje více než 95 procentní ochranu, a to po dobu tří hodin (2). A to je slibný výsledek, nemyslíte? Promíchejte tento pronikavý aromatický poklad s kokosovým olejem, aby nedošlo k podráždění pokožky, naneste a jste zachráněni.

Počítat můžete i s levandulí

I před příjemně vonící levandulí komáři berou nohy na ramena, což potvrdil zase jiný výzkum (3). Pokud vám tahle středomořská kráska roste na zahrádce nebo balkoně, prostě a jednoduše si utrhněte pár fialových snítek, jemně je rozdrťte v prstech a potřete si jimi obnažené části těla. K dispozici jsou však i jiné možnosti. A jestli zabírají? O tom vůbec nepochybujte.

Skořice neposlouží jen v kuchyni

Skořici má doma takřka každý, kdo se sem tam vrhne na pečení. I ve vaší kuchyni se nějaká ta špetka najde? No výborně, pak můžete komárům ukázat, zač je toho loket. I tohle koření jako repelent funguje více než spolehlivě (4). A stačí ho jen promíchat s vodou – na každých zhruba 100 ml připadne ¼ čajové lžičky. Směs můžete přelít do lahvičky s rozprašovačem a aplikovat dle libosti. Dlužno dodat, že stejné schopnosti má i tymián (5). A na závěr jedna dobrá rada – až si příště budete dělat táborák, nezapomeňte hrst tymiánových listů hodit do ohně. Žádný komár se k vám nepřiblíží (6).

Zdroje: (1) www.pfizer.com/news/articles/why_are_some_people_tastier_to_mosquitoes_than_others, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24772681/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12542193/, (4) www.pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0497152, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12542193/, (6) www.malariajournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2875-10-S1-S11





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat