Prostreno.cz

Vyzkoušejte zdravé a výživné wrapy

Hledáte zdravý a chutný oběd nebo svačinu, ale nemůžete se rozhodnout, co si dát? Už nehledejte, zabalte si to! Wrapy jsou skvělým způsobem, jak vytvořit pestré, chutné a výživné jídlo, které si můžete kdykoli vychutnat. V tomto článku se podíváme na to, jak připravit jejich zdravou a výživnou variantu.

Wrapy obsahují spoustu bílkovin, zdravých sacharidů a také zeleniny. Jsou tak jedním z nejzdravějších obědů, které si můžete vybrat. Navíc je jejich příprava velmi jednoduchá a můžete do nich zařadit různé ingredience, které byste normálně do jednoho jídla nezahrnuli.

Ingredience wrapu

Pokud jde o ingredience do wrapu, můžete si ho přizpůsobit podle své chuti. Zkuste jako základ wrapů použít celozrnné, špenátové nebo kukuřičné tortilly, které jsou zdravější než většina tortill z bílé mouky. 

Mezi klasické ingredience, které můžete do wrapu přidat patří určitě bílkoviny. Zde určitě sáhněte po kuřecím nebo krůtím mase, dále tofu, vejci nebo černých fazolích. V případě obilovin je na místě zvolit hnědou rýži, quinou nebo jim podobné suroviny. Další složkou je zelenina, kde rozhodně nesáhnete vedle, pokud zvolíte salát, rajčata, okurky, papriky, mrkev a cibuli. U ovoce je vhodné zvolit avokádo, jablko, lesní plody či jim podobné. V neposlední řadě jsou na místě zdravé tuky a omáčky, kde je dobrou volbou humus, nízkotučná majonéza, olivový olej a jim podobné. 

Tipy na chutné a výživné wrapy

Kromě těchto ingrediencí můžete také experimentovat s různým kořením, bylinkami, a dokonce i pomazánkami, abyste dodali wrapu více chuti a rozmanitosti. Mezi naše oblíbené patří guacamole, tzatziki a pesto.

Posledním tipem pro přípravu co nejzdravějšího wrapu je hlídat si množství používaných omáček. Přísady jako salsa, guacamole a pesto jsou fantastické možnosti, ale dbejte na to, abyste wrap nepřeplnili, protože to může wrap přebít a zvýšit obsah tuku a kalorií, což nemusí být nejzdravější doplněk vašeho jídla. 

Wrapy na více způsobů

Pro milovníky středomořské kuchyně je na místě zvolit středomořský zeleninový wrap. Tento wrap je plný úžasných slaných chutí. Začněte s wrapem s vysokým obsahem vlákniny a poté jej naplňte grilovanou zeleninou (například paprikou, lilkem, cuketou a cibulí). Na závěr přidejte posypku sýra feta a trochu řeckého jogurtu pro krémovou chuť. Pro zvýraznění chuti zakápněte olivovým olejem. 

Pro klasiky připadá v úvahu wrap s kuřecím masem a humusem. Tento wrap je ideální pro dny, kdy se cítíte mimořádně hladoví. Začněte nízkosacharidovým wrapem a naplňte ho drceným kuřecím masem, na kostičky nakrájenými okurkami, drceným salátem a červenou paprikou. Navrch dejte humus, který vám dodá chuť a bílkoviny. 

Další chutnou alternativou je wrap s krůtím masem a avokádem. Tento wrap je ideální, když potřebujete něco extra sytého. Začněte s tortillovým wrapem a naplňte ho tenkými plátky krůtího masa, rozmačkaným avokádem, salátem a nakrájenými rajčaty. Lehce a pikantně ho pokapejte zálivkou se sníženým obsahem tuku. 

V neposlední řadě je na místě také zmínit vegetariánský fazolový wrap. Tento wrap je chutný a sytý. Začněte celozrnným wrapem a naplňte ho rozmačkanými černými fazolemi, nakrájenými rajčaty, strouhaným salátem a avokádem. Posypte sýrem feta a salsou, abyste získali další chutě. 

Zdroje: názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat