Prostreno.cz

Zdravé domácí burgery

Zdravý hamburger může být chutnou součástí celkově vyváženého jídelníčku. Je důležité dbát na to, abyste si do burgeru vybírali zdravé suroviny.

Zdravý burger nemusí být nudný. S trochou rozvahy nad výběrem ingrediencí si stále můžete vychutnat lahodný burger zdravým způsobem! Zde je několik klíčových ingrediencí, které byste měli zvážit, když se snažíte připravit zdravější burger. (1)

Celozrnné housky

Vybírejte celozrnné housky. Rafinované obiloviny, jako je bílá mouka, mají jen malý nebo žádný výživový přínos. Vyberte si celozrnnou nebo pšeničnou housku, protože ta poskytne více vlákniny a vitamínů. (2)

Libovější maso a sýry

Zvolte libovější maso. Na místě je určitě volit libovější kusy masa, jako je krůtí nebo kuřecí. Libové maso má nízký obsah nasycených tuků a poskytuje zdravé bílkoviny. Sýr může být součástí zdravého burgeru. Vyberte si sýr se sníženým obsahem tuku, například mozzarellu nebo goudu, aby byl výživný. 

Zdravé přílohy

Čerstvá zelenina je tou správnou volbou, pokud jde o přílohu k hamburgeru. Skvělou volbou je salát, rajčata, cibule a okurky. Zkuste přidat avokádo pro dávku zdravých tuků nebo baby špenát pro přidání vitaminů a živin. 

Omáčky a zdravé solení

Vynechejte majonézu a salátové dresinky s vysokým obsahem tuku a zvolte něco, co má nižší obsah tuku a kalorií. Hořčice, česnek a pálivá omáčka jsou vynikající volbou. Místo toho, abyste se spoléhali na silně zpracovanou kuchyňskou sůl, zvolte zdravější alternativu. Zkuste přidat trochu kurkumy, chilli nebo kajenského pepře pro lepší chuť. 

Grilování hamburgerů

Pokud jde o grilování hamburgerů, nic se nevyrovná šťavnatému domácímu hamburgeru, který si můžete sestavit z oblíbených čerstvých surovin. Gurmánský hamburger na rozdíl od hamburgeru z rychlého občerstvení může být pro vás mnohem zdravější a zároveň uspokojí vaši touhu po skvělé chuti. 

Zkuste ho doplnit jednoduchými čerstvými surovinami, aby burger mluvil sám za sebe. Plátek rajčete, silný plátek cibule nebo několik křupavých listů salátu dodá burgeru skvělou texturu a chuť. Poohlédněte se po sýru s nízkým obsahem tuku nebo bez tuku, jako je nízkotučná mozzarella nebo ostrý čedar. Na spodní stranu dejte trochu hořčice nebo kečupu, nahoru trochu majonézy a můžete burger obrátit na grilu. 

Přidáním několika plátků oblíbeného avokáda, plátků jalapeňo, několika proužků slaniny nebo grilovaných žampionů získá vaše jídlo ještě jedinečnější chuť. Zdravé a chutné hamburgery můžete podávat s přílohou nízkotučného zelného salátu, salátem nebo čerstvým ovocem, aby bylo vaše jídlo nutričně vyvážené. 

Chcete-li ještě zdravější alternativu, zkuste místo toho vegetariánský burger, například s houbami portabella, černými fazolemi nebo čočkou. Možností je nepřeberné množství a jsou velmi chutné. Užijte si to a dobrou chuť! 

Zdroje: (1) Názor autora, (2) www.beachbodyondemand.com/blog/how-to-make-a-healthier-burger





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat