Prostreno.cz

Mrkvový olej podporuje zdravou pokožku a vlasy

Mrkev je chutná a zdravá, to není žádné tajemství. Co ale mnoho lidí neví, je, že olej extrahovaný z kořenové zeleniny je oblíbeným pečujícím produktem pro pokožku a vlasy.

Mrkev je v kosmetickém průmyslu stále oblíbenější. Karoten, který obsahuje, se nyní nachází v mnoha pleťových maskách a pleťových krémech, pleťových olejích a produktech pro péči o vlasy. Ale i v čisté formě, tedy jako čistý olej, se kořenová zelenina často používá – zejména pro zlepšení pleti. Pro vysoký obsah vitaminů dodává i poškozeným vlasům důležité živiny, takže – při pravidelném používání – vypadají zdravěji a upraveněji. A to zdaleka není vše, co mrkvový olej extrahovaný z kořenů dokáže. Mrkvový olej má celou řadu výhod: zlepšuje pleť, zajišťuje zdravější pleť a působí proti přirozenému stárnutí pleti.

Více vlhkosti

Trápí vás suchá a popraskaná pokožka? Pak je mrkvový olej správná volba, pokud hledáte pečující přípravek, který pokožce dodá dostatečnou vlhkost. Pokožka je zvláště namáhaná v zimních měsících, proto je vysoký obsah vitaminu A v kořenové zelenině ideálním doplňkem jak v noci, tak i během dne.

Svěží pleť

Karoten obsažený v mrkvi poskytuje oleji pravidelnou péči o obličej pro zdravější pleť díky použití jako lehkého podkladu, tedy jako druh primeru. Světlá pokožka vypadá tmavší a dodává jí potřebnou dávku svěžesti. Mrkvový olej by se však měl nanášet rovnoměrně, aby nevznikly nevzhledné skvrny.

Mrkvový olej proti stárnutí

Působí proti přirozenému stárnutí pokožky tím, že chrání a obnovuje kožní buňky před UV zářením. Přesněji je to obsažený vitamin A, který napíná pokožku a dodává jí zdravou, svěží pleť. Ze stejného důvodu může olej působit i proti kožním nečistotám.

Bez ohledu na důvod, proč sáhnete po mrkvovém oleji, je aplikace vždy stejná: Nejprve si obličej důkladně očistíte a mírně navlhčíte, poté rozehřejete pár kapek oleje mezi dlaněmi a poté je rovnoměrně vmasírujete do pokožky.

Mrkvový olej na vlasy

Mrkvový olej nejen zlepšuje pleť, ale také dodává poškozeným nebo suchým vlasům důležité živiny. Zejména vlasy, které jsou náchylné na třepení konečků, lze pravidelným používáním zpevnit a ošetřit. Je však důležité, abyste si olejem neošetřovali pokožku hlavy, protože karoten, který obsahuje, by ji mohl zbarvit do oranžova. A pokud trpíte suchou nebo citlivou pokožkou hlavy se sklonem k lupům, mrkvový olej se doporučuje pouze podmíněně: Měl by se používat s mírou.

Zdroj: www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14764172.2018.1469769?journalCode=ijcl20 - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat