Prostreno.cz

Domácí čistič spár pro zažloutlou koupelnu a kuchyň

V mezerách mezi dlaždicemi se postupem času nahromadí vodní kámen, mastnota a zbytky nečistot. V horším případě se na něm může vytvořit i plíseň. O to důležitější je pravidelné čištění spár.

Kvůli trvale vysoké vlhkosti v koupelně nebo obzvlášť tvrdé vodě se na spárách usazují nevzhledné usazeniny, které poskytují ideální živnou půdu pro plísně. A před nevzhlednými usazeninami nejsou v bezpečí ani dlaždice v kuchyni. Tady jde ale především o mastnotu a zbytky nečistot, které se při vaření shromažďují v mezerách. Tyto procesy bohužel nelze zastavit, ať už v kterékoli místnosti – zažloutlé spáry však stále můžete vyčistit: buď speciálním čističem, nebo alternativními (domácími) prostředky. Řekneme vám, jaké to jsou.

Jak používat čistič spár

Komerční čističe spár většinou obsahují základní a tuk rozpouštějící přísady k odstranění zbytků nečistot, olejových usazenin, zbytků mýdla a – v závislosti na výrobci – i plísní z mezer. K tomu je třeba přípravek nastříkat přímo na spáry a nechat několik minut působit. Mezery byste pak měli otřít, aby se odstranily odolné nečistoty. Na závěr se spáry většinou oplachují vodou a pokud výsledek není uspokojivý, celý proces se opakuje.

Kartáček na zuby jako první pomoc?

K čištění spárů se často používají zubní kartáčky. Jejich malé štětinky perfektně zapadnou do mezer a dostanou se tak ke všem usazeninám – námaha je však obrovská, pokud chcete vyčistit celou dlážděnou plochu. Použití čističe spár je mnohem snazší: má více štětin než kartáček na zuby, je výrazně větší a obvykle má praktickou rukojeť.

Pokud si nechcete pořizovat velký a mnohdy i drahý parní čistič, a na čištění zubním kartáčkem nemáte času ani chuť, existují i další alternativy.

Gumová houbička

Ve skutečnosti se používá houbička s jemnými póry k ošetření skvrn na stěnách, ale lze ji použít i jako čistič spár – alespoň na mírné zabarvení spár.

Čisticí mléko

Jak již název napovídá, jedná se o prostředek k čištění. Ten usnadňuje odstranění odolných částic, včetně těch, které se tvoří ve spárách.

Ocet

Ocet je osvědčený domácí prostředek, který se často používá jako čistič spár. Pamatujte však, že ne všechny povrchy snášejí kyselinu – jako některé spárové hmoty. Vápenatý materiál by ocet mohl napadnout a ten by se pak stal porézní. Na silikonové spáry je naopak ocet na odstranění plísní velmi vhodný.

Zdroj: www.lovetoknow.com/home/cleaning/homemade-grout-cleaner





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat