Prostreno.cz

Co dělat s polovinou cibule, aby déle vydržela

Cibule je všestranná, často se používá jako přísada v mnoha pokrmech a je přijímána téměř všemi tradicemi a kulturami. Zamezte jejímu plýtvání a uchovejte každý kousek, který vám zbyde. Pomůže hliník i utěrka!

Světová produkce cibule se za posledních 10 let zvýšila nejméně o 25 %, přičemž ta současná se pohybuje kolem 44 milionů tun, což z cibule činí druhou nejdůležitější zahradnickou plodinu – hned po rajčatech. Však vy to víte, cibuli hojně využíváte k přípravě polévek, salátů, omáček a dalších pokrmů. Občas se ale stane, že ji nespotřebujete celou, a pak onen zbytek se smířlivým povzdechem vyhodíte. A to je velká škoda!

Cibule je léčivá a lze ji uchovat do zásoby

Bylo hlášeno, že sloučeniny cibule mají řadu zdravotních výhod, které zahrnují antikarcinogenní vlastnosti, antiastmatické a antibiotické účinky (1). Proto nevyužitou půlku cibule potřete slabou vrstvou másla, zabalte ji do hliníkové fólie a tu vložte do chladničky. Tam vydrží nejméně týden. Cibulku si ovšem můžete uchovat i do zásoby.

Nejdříve ji nakrájejte na menší kousky a orestujte na pánvičce s troškou tuku. Nezapomeňte často míchat, ať se nepřipálí, poté nechte vychladnout. Následně si připravte čistou skleničku s uzavíratelným víčkem (ideálně takovou, která prošla sterilizací, jež zbavuje bakterií a vzduchu), osmaženou cibuli do ní přendejte, uzavřete a opět uložte do chladničky. Takto uskladněná vydrží čtyři až pět týdnů.

Tipy při krájení

Máte-li pocit, že je cibule příliš ostrá až pálivá, při skladování k ní přidejte jedno až dvě celá jablka. Ta jí část ostrosti odeberou. Před samotným krájením cibuli ponořte na pár sekund do horké vody, vytáhněte ji a dejte se do práce. Pokud budete krájet rychle a hodně ostrým nožem, slzení omezíte na minimum. Vyzkoušet můžete i protřelou a důmyslnou radu našich babiček.

Dejte si do úst kousek chleba

Že jste o triku s chlebem ještě neslyšeli? Tak to snad ani není možné. Je hodně rozšířený a občas ho doporučují i profesionální kuchaři. Půlku krajíčku si vložte do úst a začnete krájet. Nikdo neví, proč to aspoň částečně zabírá, ale hlavní je, že efekt bývá ihned znatelný.

Zdroje: (1) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12410539, www.bonappetit.com/story/how-to-store-onions






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat