Prostreno.cz

Tvrdý chleba nevyhazujte, nakrmí se z něj celá rodina

Zase vám čerstvý chléb okoral? To vůbec nevadí. Ztracenou měkkost mu můžete navrátit s několika tipy. A kdyby se to náhodou nepovedlo, pořád se dá nápaditě „zrecyklovat“!

Dnes je všechno dražší, včetně potravin, proto je plýtvání nepřípustné, což platí i u pečiva. Obecně se vyplatí kupovat větší chleby, neboť celková hmotnost je levnější. Jenže co když voňavý a křupavý pecen nestihnete sníst?

Vláčnost navrátí napařování i lednice

Pokud mírně okoralý chléb položíte na vložku pro ohřívání knedlíků, tu dáte do hrnce s trochou vody, přikryjete poklicí a na chvíli napaříte, chléb krásně změkne. Ztvrdlému kusu také dáte druhou šanci tím, že jej zabalíte do vlhké, látkové utěrky, přes noc (případně na 24 hodin) uložíte do ledničky, nebo před podáváním každý krajíc opečete v toustovači. Už je příliš pozdě? Ani to vás nemusí rozhodit.

Z okoralých kusů výtečná večeře

Tvrdé krajíčky namažte máslem a džemem, navrstvěte je do remosky, ano, to je ten český vynález, jehož ochranná známka byla zapsána přesně 21. července 1964 (použít však můžete i zapékací misku), celé to zalijte mlékem a rozšlehaným vejcem a zhruba na 10 minut zapečte.

Francouzský toast s ovocem

V misce rozšlehejte vejce, mléko, med a skořici. Do směsi namočte chleba (z obou stran) a na kapce oleje jej opečte na nepřilnavé pánvi. Až bude krásně zlatý, přebytečnou mastnotu odsajte papírovým ubrouskem, chleba ozdobte čerstvým či kompotovaným ovocem, případně ještě posypejte moučkovým cukrem. Lahoda!

Něco jako krutonky

Pokud s příchodem chladnějších dnů automaticky přecházíte na hřejivé polévky, tvrdší chleba nakrájejte na drobné kostičky a spolu s rozkvedlaným vejcem je na pánvi opečte dokřupava.

Ani strouhanka neomrzí

Strouhanka je velmi užitečná v mnoha každodenních receptech. Chlebík nalámejte nahrubo tak, že ho zabalíte do utěrky a udeříte válečkem! Budete-li chtít pokračovat v práci, vložte chléb do mixéru (nebo mlýnku na kávu). Strouhanku uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě. Bude ve hodit při obalování masa, sýrů i zeleniny.

Zdroje: názor autora





Celkem 1 komentářů

jirka cech
02.09.2023
ok

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat