Prostreno.cz

Gril můžete vyčistit zeleninou

Nikdo dobrovolně nezvedne ruku, nevezme kartáč a nezačne bojovat s připečeným jídlem a nečistotami na svém grilovacím roštu. Chcete si usnadnit práci? Použijte ocet a cibuli!

Hodláte se s horkým létem rozloučit stylově, společně s přáteli, hromadou dobrého jídla a pořádnou grilovačkou? Pak možná ještě před plánováním téhle akce saháte po chemickém čističi, který gril dá trochu dohromady. Ostatně, přes prázdniny se ani nezastavil.

Proč gril čistit a jak často?

Udržování tohoto kulinářského pomocníka, ať už je na plyn či na uhlí, mu nastavuje životnost, nehledě na to, že jídlo připravené v hygieničtějších podmínkách, tedy bez zbytků z předchozích grilovaček, chutná docela jinak.

Odborníci přitom doporučují hloubkovou očistu každých šest měsíců. Ale té práce! Jestli se už dopředu děsíte námahy a nepořádku, místo toho, abyste si oblékli latexové rukavice a připravili ocelovou vlnu nebo drhnoucí kartáč, sáhněte do síťky a vyndejte cibuli.

Řešení za pár korun odstraní nečistoty

Cibule, známý domácí zázrak a zároveň kuchyňská nezbytnost, bez které se neobejde žádná poctivá omáčka nebo polévka, má antibakteriální vlastnosti, které, ve spojení s teplým grilem, špinavou práci udělá za vás. Zapněte gril a zahřejte jej na vysokou teplotu. Jakmile tak učiníte, nechte ho mírně zchladnout a přejděte k postřiku octem či citronovou šťávou. Obojí je kyselé, takže můžete počítat s tím, že se část přilepeného jídla a zbytky marinád v mžiku uvolní.

Cibuli využijte i pro výraznější chuť jídel

Následně rozkrojte cibuli na polovinu, nabodněte ji na grilovací vidlici (řezem dolů) a důkladně jí přejíždějte po jednotlivých částech roštu. Zmíněná kořenová zelenina uvolní šťávy, které se promění v páru a relativně snadno rozpustí mastnotu a špínu. Pokud plánujete používat gril ihned po vyčištění cibulkou, vezměte si papírovou utěrku, namočte ji do rostlinného oleje a gril přetřete. Zabráníte tak uvíznutí jídla i typickému cibulovému zápachu. A co dělat s tou špinavou polovinou cibule, která vám ušetřila čas i peníze? Hoďte ji do uhlí. Dodáte svému masu nebo čemukoli jinému, co právě grilujete, výraznější chuť. Díky, cibulko!

Zdroje: www.popularmechanics.com/home/food-drink/how-to/a26737/how-to-clean-bbq-grill/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat