Prostreno.cz

Nejjednodušší způsoby, jak vyčistit mikrovlnnou troubu

Mikrovlnná trouba je jedním z těch nepostradatelných a báječných kuchyňských spotřebičů, které se ovšem velmi často potýkají se zbytky jídla a kapkami rajčatových a sýrových omáček. Jakou péči jí dopřát, aby byla funkční, voňavá a čistá?  

Mikrovlnná trouba je v podstatě vytížená asi stejně jako kuchyňská linka. S potravinami do styku přichází téměř denně. I když neexistuje pevně dané pravidlo, jež by určovalo, jak často je nutné ji čistit, odborníci doporučují mikrovlnku otírat aspoň jednou týdně, a to horkou vodou s bílým octem (v poměru 1:1). Ocet má antiseptické účinky, což znamená, že ničí plísně a bakterie.

Očista? Jedině ze všech stran!

Vyčistěte obě strany, tedy tu vnitřní i vnější, a to včetně tlačítek. Kromě octa můžete použít i citronovou šťávu nebo saponát na nádobí zředěný vodou. Nezapomeňte vyndat otočný talíř a před návratem do mikrovlnné trouby jej osušte.

Trik s citronem ulehčí drhnutí

Pokud je váš spotřebič silně zašpiněný, ušetřete si práci, vymačkejte šťávu z jednoho citronu, přidejte k ní asi tak ½ šálku vody, směs nalijte do misky a tu v mikrovlnce nechte několik minut zahřívat, než ji vytřete. Pára přilepenou špínu uvolní, takže drhnutí hadříkem bude jednodušší.

Je známo, že kyselina v citronové šťávě si snadno poradí se špínou i rezem, navíc má antibakteriální a dezinfekční účinky a útroby mikrovlnky báječně provoní. Podobně postupujte i v případě jedlé sody.

Pasta účinnější než komerční produkty

Přidejte několik polévkových lžic jedlé sody do misky s teplou vodou. Míchejte, dokud se soda nerozpustí. Misku umístěte do mikrovlnné trouby a zapněte ohřívání na tři až pět minut, nebo dokud se mikrovlnná trouba nenaplní párou. Pastu nechte vychladnout a použijte ji jako abrazivní činidlo.

Jak vyčistit mikrovlnný filtr?

Filtr, který je určen k zachycení tuku, je nutné vyčistit alespoň jednou měsíčně, neboť i na něm se hromadí lepkavý nepořádek. Lze jej vyjmout a „vyprat“ ve dřezu v teplé, slané vodě. Nezapomeňte však vždy dodržovat doporučení výrobce mikrovlnné trouby a filtr ve vodě nechte ponořený nejméně 10 minut. Pokud se po uplynutí této doby nežádoucí nánosy neodplaví, do vody přidejte 1/4 šálku jedlé sody a filtr znovu namočte.

Zdroje: www.today.com/series/how-often-should-you/how-often-you-should-clean-your-microwave-right-way-do-t82811, www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/a17694/spring-cleaning-microwave-grime/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat