Prostreno.cz

Když děti stávkují s konzumací zeleniny, přimíchejte k ní brambory

Je pro vaše děti zelenina sprosté slovo? A také něco, co za žádnou cenu nechtějí vzít do úst? Smíchejte ji na talíři s obyčejnými bramborami, tahle malá kamufláž prý svede divy!

Podávat dětem zeleninu, to je důležité z mnoha důvodů. Vždyť obsahuje vitaminy a minerály, které jsou nezbytné pro správný vývoj kostí, imunitního systému a dalších tělesných funkcí. Její vláknina zase stabilizuje hladinu cukru v krvi a podporuje zdraví střev. Ochranu buněk před všudypřítomnými škodlivými volnými radikály zajišťují pro změnu antioxidanty, které zasahují také do prevence různých nemocí. Protože má zelenina obecně nízký podíl kalorií, dá se říci, že zachovává optimální tělesnou hmotnost. Problém je ale v tom, že podstrčit ji dětem bývá nadlidský úkol.

Tohle jíst nebudu!

Ať už jde o mrkev, hrášek, papriku, brokolici, špenát, rajčata, řepu nebo květák, scénář je vždycky stejný – zelenina zůstává na talíři nedotčená a veškeré přemlouvání ke konzumaci končí nezdarem. Vědci z amerického Utahu se však na základě své studie (1) zveřejněné v magazínu Nutrients domnívají, že s dosažením denního doporučeného přijmu zmíněných plodů, který se pohybuje okolo nějakých 3,5 šálku, mohou pomoci obyčejné brambory. Říkáte si, co je to za hloupost? I brambory přece patří do zeleninové rodiny, tak kde je ta pointa, že? Vyčkejte si na zajímavé vysvětlení a rozuzlení celé situace…

Mix všeho zdravého

Odborníci realizující uvedený výzkum učinili zajímavý pokus. Zkoušeli několika desítkám dětí naservírovat různé druhy zeleniny, ovšem smíchané právě s bramborami. Zjistili tak, že tahle malá „kamufláž“ značně přispěla k výraznému měřitelnému nárůstu spotřeby zeleniny, zejména ve věkové kategorii 7 až 13 let. „Naše výsledky jen zdůrazňují velmi pozitivní dopad kombinace brambor se zeleninou, zvláště pak ve školních obědech,“ píše se v tiskové zprávě (2). No vida, stačí tedy opravdu málo!

Zdroje: (1) www.mdpi.com/2072-6643/15/21/4496, (2) www.nypost.com/2023/11/28/lifestyle/research-reveals-how-to-get-kids-to-eat-more-vegetables/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat