Prostreno.cz

Dodržujte zásady skladování květáku

14.02.2024 | Tipy a triky

Jeho cena v posledních dnech sice stoupla, nicméně i přes tuto nepříjemnost si mnozí chutný květák neodepřou. Staráte se o něj dobře? A víte, na co si dát pozor při nákupu? Po návratu domů se soustřeďte na sáček, ve kterém jste květák přinesli!

Květák, co to je za zvláštní potravu, řeknete si možná. Ale guilda dusíku, draslíku, vlákniny, vitaminu C a K a dalších minerálů nabízí nespočet zdraví prospěšných benefitů. Má nízký obsah kalorií a je vynikajícím zdrojem antioxidantů, které pomáhají předcházet oxidativnímu poškození a chronickým onemocněním. (1). Lidé květák považují za neuvěřitelně všestrannou a snadno použitelnou přísadu, která směle nahradí obilniny nebo luštěniny. A skvěle chutná, ať už se upravuje v páře, vaří, zapéká nebo griluje. Poznáte dobrý kus?

Hnědou barvu rozhodně nebrat!

Vybírejte květáky s hustými, pevnými, bílými nebo krémovými růžičkami. Vyhněte se květákům s tmavými skvrnami nebo prohnitými místy, což je znamení stárnutí nebo špatného skladování. Zvlášť důležitý je stav vnějších listů, které květák obalují. Tyto listy by měly být bohatě zelené a pevné na dotek.

Uchovávání květáku v lednici

Květák by měl být skladován v chladničce. Nejlepší je skladovat jej v otevřené plastové tašce v zeleninové zásuvce. Nenakrájejte květák, dokud jej nebudete připravovat ke konzumaci. Rozkrájený květák se začne rychleji kazit. Květák může vydržet v chladničce asi týden, ale je nejlepší ho sníst co nejdříve po nákupu. Čím je květák starší, tím začíná ztrácet na chuti a výživové hodnotě.

A šup k ledu!

Rozhodnete-li se pro mrazák, nejprve květák nakrájejte na růžičky, ty blanšírujte tři minuty ve vroucí vodě a z ní je nasměrujte do ledové vodní lázně. Blanšírování květáku zabíjí bakterie, zachovává živiny a pomáhá zachovat chuť a texturu zeleniny. Květák dobře sceďte, růžičky nechte okapat a nadávkujte je do menších sáčků. Vždy tak po ruce budete mít množství, které vyhoví aktuálním potřebám.

Zdroje: (1) https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2018.0024, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793502/ - zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat