Prostreno.cz

Opakované používání oleje na smažení

09.04.2024 | Tipy a triky

Smažíte, vaříte, pečete, ale najednou je láhev prázdná, stejně jako zásoby spižírně. Co teď? Rychle běžet na nákup? To ne! Jedna naprosto běžná složka domácnosti se s nečistotami v oleji naprosto famózně vypořádá.

Pravidlo všech kulinářských pravidel: Nikdy nesmažit opakovaně na stejném oleji. Někdy se však takovému kroku vyhnout nedá. Je možné olej, který je zrovna teď na pánvi, použít znovu? Ano, stačí, když sáhnete po kolagenu, tedy konkrétně želatině.

Želatina je nejen do koláčů

Internetová encyklopedie želatinu popisuje jako velmi čistý a jemný klih, který se získává vyvařením šlach, kůží, kostí a jiných jatečních odpadů bohatých na kolagen. Vařením se kolagen přeměňuje na glutin, což je látka, která má rosolovací schopnost a je nejpodstatnější složkou želatiny. I když to zní trochu šíleně, právě tahle potravina je při čištění oleje nápomocná (1).

Kuchyňská magie

Po smažení „první“ dávky nechte svůj znečištěný olej vychladnout na pokojovou teplotu, pak přiveďte trochu vody k varu a nalijte ji do tepelně odolného hrnku nebo misky. Měli byste se řídit poměrem asi půl šálku vody na každého čtvrt litru oleje. Do misky s vodou přidejte lžičku práškové želatiny a promíchejte, dokud se obě složky dobře nespojí. Nakonec tuto želatinovou směs přidejte do oleje, respektive pánve, a dobře promíchejte. Nádobí pak uložte do ledničky a nechte přes noc uležet.

Dno plné nečistot

Další den budou všechny kousky spáleného jídla a nečistot, které byly v oleji, zachyceny v želatinové hmotě na dně nádoby. Olej, jenž je na povrchu, slijte do nádoby čisté a želatinu z pánve zlikvidujte. Vyčištěný olej můžete určitě ještě několikrát použít pro potřeby hlubokého smažení, pokud nemáte jinou možnost. Zbylou želatinu z rozdělaného sáčku berte jako léčivý prostředek. Stimuluje sekreci žaludeční kyseliny, obnovuje zdravou sliznici stěny žaludku, udržuje tekutiny v trávicím traktu a podporuje střevní pohyby.

Zdroj: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Želatina, názory autora





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat