Prostreno.cz

Komentáře k článku

Avatar
Avatar
Masunta nejosvícenější včera 12:35

Nejdříve výhody a pak nevýhody. 1,- Výhody: Pro jistotu uvedu pár příkladů a začnu v jižních státech USA, kde je populární tzv. Pickleback, což není nic jiného než panák whiskey následovaný panákem láku. Mrazí mě z toho v zádech, ale když to někomu chutná, proč to zatracovat. Lák z okurek se používá i v koktejlech, přidává se do Bloody Mary, Martini nebo do pivního koktejlu Michelady místo citronové šťávy či olivového nálevu. Hodí se k marinování zejména kuřecího a vepřového masa nebo tofu. Lák funguje jako změkčovač masa díky octu, soli a koření. Redukovaný lák s trochou cukru a medu se hodí na glazování, na grilovaném mase nebo zelenině totiž vytvoří sladkokyselou glazuru. Je výborný pro dochucování jídel, třeba do bramborového salátu, kterému pár lžic láku dodá výraznější kyselost. U anglického salátu Coleslaw může nahradit část octa nebo citronové šťávy. USA se testuje přidání láku s vodou do slaných těst pro extra fermentovanou chuť – jde konkrétně o těsto na chléb. Doufám, že se podobnému experimentu nebude dařit, neuchytí se a tím se snad ani nedostane do našich končin. Lák se ale dost dobře uchytil při opakovaném nakládání, jako třeba cibule, mrkve, červené řepy a fazolek. To vše lze rychle naložit do již použitého láku a uchovat několik dní v lednici. Přidání do kvašené zeleniny poslouží i jako fermentační doplněk, neboť urychluje samotnou fermentaci. Pokud vám při vaření zbude třeba česnek či cibule a zároveň přebývá lák od okurek, klidně je do láku ponořte, vydrží překvapivě déle. Lák má i další nečekané využití, třeba jako přírodní sportovní nápoj při dlouhých bězích nebo vytrvalostních závodech kvůli obsahu elektrolytů (sodík, draslík, ocet). Údajně umí zmírnit i kašel, neboť obsahuje množství octa, který působí jako přírodní sirup. Jisté množství láku zklidní žaludek, posílí imunitu a dokonce může zmírnit bolest v krku, pokud se použije jako kloktadlo. Mezi hlavní benefity pití láku z okurek však patří především obohacování organismu o velmi důležité živiny – minerály, jako jsou sodík a draslík, vitamíny, živé bakteriální kultury a také kyselinu octovou. Všechny tyto látky se pozitivně podílejí na fungování lidského těla, vyživují jej, podporují jeho imunitu, trávení a pomáhají udržovat správnou hladinu cukru v krvi. Může prospět i rostlinám milujícím kyselou půdu. Tady v dávkování respektujte opatrnost. Musím předem podotknout, že po ochutnání se setkáte se smíšenými dojmy. Někomu z vašich letních hostů na zahradní party bude chutnat a prohlásí, že jde o osvěžující sladko-slanou jízdu. Jinému se protáhne obličej, neboť mu výsledná chuť přijde příliš kyselá a výrazná. Chutná, že je osvěžující a kdo neochutná, určitě prohloupí. Po několika zkušenostech mohu dokonce tvrdit, že pro milovníky slano-kyselých chutí to bude přímo návyková záležitost. Recept na jednoduchou domácí limonádu, která pozvedne vaše grilování na novou úroveň. Stačí k tomu čerstvé ingredience, pár minut času a máte nápoj na letní konverzaci o jídle. Namíchejte si Bloody Mary Ze zbylého láku si můžete namíchat světově proslulý koktejl Bloody Mary. Potřebovat budete 9 cl vodky, 3 cl citronové šťávy, 18 cl rajčatového džusu, tabasco a 3 cl láku z okurek. Pokud lák smícháte s trochou bílého jogurtu, můžete směs použít jako krémovou zálivku na vaječný nebo bramborový salát. Naložené maso je křehčí, vláčnější a má lahodnější chuť. Pokud máte lák od okurek, použijte ho jako základ pro marinády. Pokud vám po vaření zbylo vejce natvrdo, česnek nebo cibule, ponořte je do láku. Vydrží vám mnohem déle! Vědci zjistili, že okurkový lák obsahuje velké procento octa, který zmírňuje svalové křeče. Proto je oblíbený u sportovců, kteří ho pijí místo drahých a přeslazených iontových nápojů. Lák je bohužel extrémně kyselý a citlivějším jedincům může způsobit zažívací obtíže. 2,- Nevýhody: Vedle jednoznačných benefitů vám však může pití okurkového láku přivodit i zdravotní problémy. Ty bývají způsobeny především vysokým obsahem soli, jež se v něm nachází. Rizika zdravotních problémů jsou ovšem navázána až na nadměrnou konzumaci okurkového láku – obecně se doporučuje nepřevyšovat množství malé skleničky nebo pár lžiček. Větší množství by mohlo způsobit, že vaše tělo začne zadržovat vodu a být velkou zátěží pro ledviny. Velký příjem soli navíc může vést k závažným kardiovaskulárním nemocem. Ne každý může reagovat na jejich účinné látky pozitivně. Naopak existují skupiny lidí, pro které by mohly být nebezpečné. Pokud často jíte nakládané okurky, měli byste brát na vědomí také jejich obsah histaminu, který je jedním z hlavních spouštěčů migrénových bolestí hlavy, uvádí studie. Pokud tedy často trpíte těmito problémy, možná byste to s jejich konzumací raději neměli přehánět – nebo se jim spíše kompletně vyhýbat. Podobnou složku také obsahují dlouhozrající sýry a uzeniny, plísňové sýry, přezrálé banány a avokádo, víno a nakládané výrobky. Lák vemi zatěžuje ledviny a kyselost velmi nahrává vzniku rakoviny. Pálí vás žáha ? Je to z překyselení. Tato nebezpečná rizika konzumace nakládaných okurek vám lékaři tají. Hrozí vám zdravotní problémy. Pokud patříte do této skupiny lidí, raději se vyhýbejte konzumaci nakládaných okurek. Mohlo by to mít na vás opravdu negativní dopad. Nakládané okurky či jiná zelenina jsou skvělým zdrojem probiotických bakterií a vitamínů důležitých pro lidské zdraví. Pokud je začnete konzumovat pravidelně, můžete se těšit na zajímavé zdravotní benefity, a to včetně podpory trávicího traktu či silnějšího imunitního systému. Jenže ne každý může reagovat na jejich účinné látky pozitivně. Naopak existují skupiny lidí, pro které by mohly být nebezpečné. Pokud často jíte nakládané okurky, měli byste brát na vědomí také jejich obsah histaminu, který je jedním z hlavních spouštěčů migrénových bolestí hlavy, uvádí studie. Pokud tedy často trpíte těmito problémy, možná byste to s jejich konzumací raději neměli přehánět – nebo se jim spíše kompletně vyhýbat. Podobnou složku také obsahují dlouhozrající sýry a uzeniny, plísňové sýry, přezrálé banány a avokádo, víno a nakládané výrobky. Nakládané okurky také obsahují vysoké množství sodíku, což je jeden z faktorů zvyšujících krevní tlak. Zvláště opatrní by proto měli být s jejich konzumací právě lidé trpící hypertenzí či jinými problémy s krevním oběhem. V horších případech by totiž mohlo dojít k vážnému zhoršení jejich příznaků. Rizikové mohou být také pro lidi s onemocněním ledvin, zejména kvůli jejich vysokému obsahu soli. Tento minerál může mít negativní dopad na funkci ledvin a jeho nadměrné množství v těle je také rizikovým faktorem rakoviny žaludku. Negativní dopad mohou mít nakládané okurky na jedince s přecitlivělostí na zmíněný histamin. Ti by mohli v důsledku pociťovat příznaky podobné růžovce, jako je dilatace kožních krevních cév.

Avatar
Marina 31.07.2025

Jen dodatek, používám ,když mne chytnou křeče(dost boletivé ) do nohou.

Avatar
Marina 31.07.2025

Už to používám asi čtvrým rokem a funguje to na 100 %. Někdy si nachystám do skleněné lahvičky k posteli ,jako první pomoc. Nevyzkoušíš, neuvěříš. Tvoje škoda.

Avatar
Dan 31.07.2025

Autor zjevně nemá ani nejmenší ponětí, o čem vlastně píše. Přeložil pár článků a slepil z toho nesmysl, který je věcně úplně špatně. Takže uveďme fakta: okurky se buďto nechávají kvasit (mléčné kvašení) nebo se sterilizují v octovém nálevu. Pokud toužíme po zdravém elektrolytu plném sodíkových kationtů a nádavkem ještě laktobacilů, dejte si vodu z kvašených okurek - kvašáků nebo rychlokvašek. Ovšem nečekejte žádný ocet, jestli bude tento nálev kyselý (měl by být) je to dáno kyselinou mléčnou, nikoliv octovou. Pokud ovšem toužíte po octu, dejte si naopak okurku sterilizovánu v octovém nálevu. Lahodná sladkokyselá chuť vás po včerejším hodokvasu nakopne, ovšem křečí vás nezbaví, protože soli obsahuje jen velice málo a zdraví prospěšné laktobacily neobsahuje vůbec. Kdyby měl autor alespoń elementární znalosti potravinářství, nemohl by tyhle dva rozdílné způsoby nakládání okurek plést dohromady.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba