Prostreno.cz

Mezi klasickou a máslovou dýní jsou nutriční rozdíly

Botanické encyklopedie praví, že plod, který obsahuje semínka, je definován jako ovoce. A právě proto nelze dýni řadit mezi zeleninu. Dáváte přednost Hokkaido nebo máslové? Pojďme se podívat, čím se nutričně liší.

Dýně máme spojené hlavně s Halloweenem. Ale věděli jste, že tato strašidelná tradice vznikla ještě před ním a s úplně jinými plodinami? Irští přistěhovalci si původně tesali děsivé tváře do tuřínu a brambor, aby zaháněli zlé duchy během starověkého keltského festivalu Samhain. Až mnohem později, a to v Americe, kde byly dýně daleko hojnější, se teprve staly symbolem typických halloweenských dekorací. Kdo je nevydlabává, ten si na nich rád smlsne. Nejoblíbenějšími podzimními favority jsou dýně Hokkaido a máslové. Rozdíl mezi nimi není pouze ve tvaru.

Hokkaido se nezdá

Dýni Hokkaido většina lidí považuje za obyčejnou tykev, ale zdání klame, protože jde o významný zdroj cenných živin. Její pravidelná konzumace pomáhá díky polysacharidům vyrovnávat hladinu krevního cukru (1). Americká dietoložka Megan Grover uvádí, že také efektivně podporuje metabolické funkce a vlivem obsaženého betakarotenu chrání pokožku před slunečním ultrafialovým zářením, záněty a oxidací (2). Betakaroten samozřejmě ocení i ostrý zrak a imunitní funkce (3).

Máslová dýně chutná střevům 

Máslová dýně má hruškovitý tvar s velkým množstvím dužiny. Je velmi jemná, a jak již název napovídá, voní po rozpuštěném másle. „Vláknina je oblastí, kde je oproti ostatním ve výhodě, protože jí proti klasické dýni nabízí téměř dvojnásobné množství a tím i více prospívá střevnímu mikrobiomu,“ srovnává nutriční specialistka Megan Grover. Je to ale něco za něco. Zatímco jeden šálek „obyčejné verze“ má nějakých 30 kalorií, u té máslové mluvíme o 63 kaloriích (4). Odlišnost tu panuje i v obsahu draslíku regulujícího krevní tlak, kterého má máslový plod o poznání více.

Jaký je váš vítěz?

„Obě potraviny se pyšní skvělou nutriční hodnotou a podobnými vlastnostmi, které působí na vyrovnávání zánětů a celkové zdraví. Já osobně dávám přednost dýni máslové, protože obsahuje více vlákniny, což je skvělé pro zdraví střev a delší sytost,“ sděluje svůj názor dietoložka Megan Grover.

Zdroje: (1) https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6429091/, (2) https://www.realsimple.com/pumpkin-vs-butternut-squash-which-is-healthier-11808634, (3) https://www.mdpi.com/1422-0067/24/20/15199, (4) https://fdc.nal.usda.gov/food-details/169295/nutrients





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba