Mnoho lidí si klade otázku, zda se majonéza kazí? Odpověď je jednoduchá. Ano, kazí. Žloutky a nesprávné skladovací podmínky mohou přispívat k růstu mikrobů a jejich znehodnocení.
Majonézu najdete v mnoha jídlech, namátkově v sendvičích, salátech a dresincích. Patří tak k nepostradatelným pomocníkům v kuchyni. Jenže kvůli ingrediencím, jako jsou syrové žloutky, má jak komerčně vyráběná, tak domácí majonéza krátkou trvanlivost. Vědět, proč a jak se tohle báječné dochucovadlo kazí, vám pomůže zůstat v bezpečí a vyhnout se nemocem.
Z čeho se majonéza vyrábí?
Pro krémovou texturu majonézy smícháte žloutky, olej a kyselinu, jako je ocet nebo citronová šťáva. Tyto látky jí sice dodávají dobrou chuť, ale pokud s nimi nezacházíte správně, mohou také způsobit růst bakterií. A jaký je rozdíl mezi majonézou koupenou v obchodě a tou domácí?
- Komerčně vyráběná majonéza: Komerčně vyráběná majonéza obvykle obsahuje pasterizované žloutky, nikoli bílky, a přidané konzervační látky pro prodloužení trvanlivosti.
- Domácí majonéza: Často se vyrábí ze syrových vajec a bez konzervantů, takže se rychleji kazí.
- Komerční majonéza vs. domácí: První je bezpečnější pro delší skladování, zatímco druhou je třeba rychle spotřebovat a uchovávat v chladu.
Běžné příznaky, že se vám majonéza zkazila
Pokud sklenice vypadá v pořádku, prošlá majonéza může stále obsahovat škodlivé bakterie. Před konzumací majonézy si ji vždycky zkontrolujte a důvěřujte svému instinktu.
- Změna barvy: Tato věc mění barvu z bílé na žlutou nebo hnědou.
- Kyselý zápach: Silný, kyselý nebo páchnoucí zápach je jasným znakem toho, že něco není v pořádku.
- Změna textury: Majonézu, která je hrudkovitá či rozdrcená, vyhoďte.
- Plíseň: Pokud je tam plíseň, není to bezpečné.
- Špatná chuť: Pokud majonéza chutná špatně, ihned ji vyhoďte.
Jak dlouho vydrží majonéza v lednici?
Majonéza vydrží déle čerstvá, když si ji koupíte, místo toho, abyste si ji vyráběli sami. Po otevření je důležité ji uchovávat ji v lednici. Zůstanete tak v bezpečí.
Co dělat, když jste snědli špatnou majonézu?
Příznaky onemocnění z potravin způsobeného zkaženou majonézou se mohou objevit během několika hodin až několika dnů, v závislosti na typu kontaminantu. K otravě jídlem může dojít i ze staré majonézy, zejména pokud obsahuje syrové žloutky. Obvykle se v takovém případě objevuje žaludeční nevolnost, dehydratace, závratě nebo únava.
Zdroje: https://fullyhealthy.com/blogs/news/does-mayo-go-bad-shelf-life-spoilage-and-safety-tips
Sledujte nás na sociálních sítích: