Prostreno.cz

Kreativní nápady pro využití slupek z mandarinek

Většina z nás vnímá mandarinkovou slupku jako bariéru nebo něco, čeho se musíme co nejrychleji zbavit. Ale pokaždé, když tyto slupky vyhodíte, loučíte se s jednou z nejvšestrannějších a nejchutnějších ingrediencí přírody.

Mandarinková slupka je neužitečnější tajná zbraň vaší kuchyně. Stejně jako kůrka od chleba a stonky brokolice jsou i mandarinky stejně nenápadné jako výživné. Bývají plné důležitých vitamínů a živin a obsahují vše od vonných olejů přes dřeň plnou antioxidantů až po chuťově výraznou kůru. Klasické recepty a postupy vaření lze díky tomuto nečekanému hrdinovi ovocné mísy vylepšit nebo zjednodušit. Nevěříte? Tady jsou důkazy.

Omlaďte bylinkový čaj mandarinkovou kůrou

Horký hrnek bylinkového čaje se podobá teplému objetí – uklidňuje a osvěžuje. A co je ještě lepší, bylinkový čaj může mít i nutriční výhody, zvláště pokud si svůj nápoj upravíte sušenými nebo dehydrovanými mandarinkovými kůrami. 

Chcete-li slupky přidat do čaje, měli byste je nejprve důkladně očistit a seškrábnout jádro. Poté slupky usušte v troubě nebo sušičce potravin. Čím déle slupka v troubě vydrží, tím křupavější bude. Pro jedinečnou a hřejivou chuť jednoduše vhoďte sušené slupky do čerstvě připraveného čaje.

Prohlubte chuť omáček a dresinků

Citrusové plody se hodí k dezertům, ale pokud jde o slané pokrmy, špetka mandarinky nebo kůra vytváří decentní, kořeněný dojem. Neexistuje lepší způsob, jak toho dosáhnout, než přidat slupky citrusů do omáček a dresinků. Ne nadarmo jsou mandarinkové kůry běžnou ingrediencí kupříkladu asijské kuchyně. A propos, až příště dostanete chuť na mrkvový koláč, obohaťte těsto na něj právě strouhanou mandarinkovou kůrou.

Přidejte koktejlům citrusový nádech

Přidání špetky pomeranče do koktejlu není nic nového a z nějakého důvodu je to klasická svěží ozdoba koktejlů. Pomerančové kůry dodávají jiskru a svěžest jinak jednotónovým alkoholickým i nealkoholickým nápojům. Chcete-li však ostříleného pijáka whisky ohromit, nenápadně přidejte do alkoholu špetku mandarinky. Chutná podobně jako zmíněný pomeranč, ale má silnější a energičtější chuť.

Vykouzlete jemný peeling na obličej

Namelte sušenou mandarinkovou kůru, smíchejte ji s medem, naneste na obličej, nechte 5-10 minut působit a poté smyjte. Vaše pleť se ihned rozzáří.

Zdroje: https://www.tastingtable.com/1537732/creative-unique-ways-use-tangerine-peels/, https://ourpermaculturelife.com/12-ways-to-use-abundant-mandarin-fruit-and-peel/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba