Prostreno.cz

Tipy na vaření pro začátečníky

Pokud s vařením teprve začínáte, možná budete potřebovat pomoc. Práci si ušetříte díky těmto vychytávkám.

Žádný učený z nebe nespadl. Možná ještě nejste obeznámeni s různými nástroji a náčiním, proto jakožto začátečník nejprve věnujte pár minut kontrole své kuchyně, uspořádejte šuplíky a věci, jako jsou těstoviny a mouky umístěte pohromadě, abyste k nim měli snadný přístup, až je budete potřebovat. Také vyprázdněte myčku, vydrhněte dřez a očistěte povrchy. A co dalšího vám první minuty v kuchyni usnadní?

Přečtěte si celý recept

Abyste se s pokrmem seznámili a zvýšili si sebevědomí, vždy si přečtěte celý recept. Jakmile jej pouze zběžně prohlédnete, můžete přehlédnout důležité kroky. Nezapomeňte si také přečíst celý seznam ingrediencí – je důležité vědět, co budete potřebovat koupit v obchodě a co už máte v lednici, mrazáku a skříňkách.

Dělejte si poznámky

Jedním z nejlepších tipů pro vaření nových jídel je dělat si poznámky. Vaření podle receptu je skvělý začátek, ale nemusíte se řídit každým krokem přesně tak, jak je napsáno. Pokud máte nějakou ingredienci, která vám nechutná nebo ji nemáte po ruce, proveďte její výměnu. Upravte koření podle své chuti. Čím více budete experimentovat, tím lépe pochopíte své chutě. 

Během vaření ochutnávejte a dochucujte

Ochutnávání pokrmu během vaření je jedním z nejdůležitějších kroků. Možná by se hodilo více soli, pepře, cibulového prášku, česneku nebo cukru. Jen se ujistěte, že to, co ochutnáváte, neobsahuje syrové ingredience, jako jsou vejce nebo maso.

Věnujte pozornost konzistenci jídla

Kromě chuti může být klíčem k úspěchu nebo neúspěchu receptu i textura. Mnoho lidí zjišťuje, že když se jídlo nepovede podle očekávání, často to souvisí s konzistencí. Například kuře může vyschnout, pokud ho budete vařit příliš dlouho. (V takovém případě zkuste přidat trochu kuřecího vývaru.) Pakliže je těsto na sušenky tvrdé jako kámen a obtížně se vydlabává, použijte trochu mléka a podobně.

Improvizujte při vaření, ale ne při pečení

Je zábavné být kreativní při vaření na sporáku, ale pečení je spíše exaktní věda. Už jsme zmínili, že při vaření můžete nahrazovat ingredience, ale nedoporučujeme experimentovat s pečenými recepty, dokud nezískáte více zkušeností. Pečené výrobky totiž vyžadují určité množství ingrediencí, které ovlivňují vlhkost, konzistenci a kynutí. Pokud do koláče použijete příliš mnoho jedlé sody, může to v troubě způsobit nepořádek nebo zhoršit chuť.

Pro hosty uvařte to, co už umíte

Když vaříte pro sebe nebo pro svou nejbližší rodinu, držte se známých receptů, což je v tomto případě nejlepší politika. Skutečně připravujte pouze to, co už umíte a důvěřujte si.

Zdroje: https://www.souleskitchen.com/cooking-tips-for-beginners/, názor autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama

Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba