Prostreno.cz

Seznamte se s nepřáteli svých očí. Co našemu zraku škodí?

31.10.2016 | Zdraví a diety

Většina lidí nevěnuje svým očím dostatečnou pozornost a péči do doby, než jim začne zrak "stávkovat". Přitom pokud bychom se o oči starali, mohli bychom spoustě potíží předejít. Co našemu zraku škodí a čím si ho uchovat co nejdéle?

Dobré i zlé světlo

Jedním z nepřátel našich očí je slunce. Před ultrafialovým zářením obsaženým v paprscích bychom měli svůj zrak chránit kvalitními slunečními brýlemi. Vyplatí se investovat do kvalitních slunečních brýlích, jež jsou k dostání ve specializovaných obchodech. Mimochodem, brýle nevybírejte jen podle toho, jestli vám sluší - jiné brýle jsou vhodné na běžné nošení, jiné na sport nebo při řízení auta. Obsluha s vámi jistě vybere ty pravé pro vás.

Ovšem nejen slunce a příliš mnoho světla očím škodí - svému zraku neprospíváme, ani pokud mají oči světla nedostatek. Práce nebo čtení při nedostatečném osvětlení oči nadměrně namáhá, zvyšuje únavu a zbytečně snižuje výkonnost.

Samostatnou kapitolou hrající ve zdraví našich očí důležitou roli jsou obrazovky. Zatímco naši prarodiče tento problém neřešili, naše generace (o těch příštích ani nemluvě) svůj zrak neustálým pohledem do obrazovek (televizních, ale i do monitorů počítače, displejů telefonů apod.) významně namáhá. Při dlouhé práci u počítače bychom proto neměli zapomínat zařadit čas od času malou přestávku, zdvihnout oči a zabloudit pohledem na vzdálenější předměty, případně chvíli z okna pozorovat obzor.

Svěřte se lékaři

Pokud zatím žádné potíže se zrakem nepociťujete, měli byste zamířit k oftalmologii na preventivní prohlídku jednou za čtyři roky. Jestliže začínáte vnímat, že vaše oči už "nejsou, co bývaly", rozhodně návštěvu očního lékaře neodkládejte. Starší lidé by pak měli absolvovat pravidelné měření nitroočního tlaku, které může včas odhalit počínající zelený zákal. Pamatujte, že oči máte jen jedny, a tak není radno prevenci u odborníků podceňovat.

Oční gymnastika

Nemyslete si, že vašim očím neprospívá pravidelný tělocvik! Speciální cviky by měli do svého každodenního rozvrhu zařadit především ti, kteří celý den pracují u počítače, rádi a dlouho sledují televizi nebo jsou náruživými čtenáři. Jednoduchým očním cvikem je například mrkání: uvolněte se a pomalu dýchejte. Při nádechu několikrát rychle zamrkejte, při výdechu pak volně zavřete oči a nechte je v klidu. Opakujte několikrát za sebou.

Dalším snadným cvikem je střídavé zaostřování na vzdálené a blízké předměty. Blízký předmět by měl ležet asi 15 cm od obličeje, vzdálený předmět může být kdekoli (třeba za oknem nebo na druhé straně místnosti). Střídavě zaostřujte na blízký i vzdálený předmět, na každý asi dvě vteřiny. Také opakujte několikrát.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat